№ 2831 від 12.02.2024 р.

Голові комітету Верховної Ради України

з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Герусу А.

Голові комітету Верховної Ради України

з питань цифрової трансформації

Крячку М. В.

Щодо поправок до законопроекту № 9236

Асоціація «Телекомунікаційна палата Україна» (надалі – Асоціація), що об’єднує легальних суб’єктів у сфері медіа та електронних комунікацій, які виступають за створення рівних умов та сприятливого середовища для ведення чесного бізнесу, висловлює свою повагу та звертається з приводу наступного.

У Верховній Раді України 24 квітня 2023 року зареєстровано за № 9236 законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо особливостей провадження господарської діяльності з надання деяких послуг у сфері енергетики та комунальних послуг в умовах воєнного стану», яким запропоновано врегулювати окремі питання ведення господарської діяльності на територіях України, де ведуться (велися) бойові дії або які є (були) фактично тимчасово окупованими (після 24.02.2022).

Крім того, внесено законопроект «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги споживачів, житло яких було зруйноване внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України) (реєстр. № 7175 від 18.03.2022).

Разом з тим, положення вказаних законопроектів потребують доопрацювання з огляду на наступне.

Постачальники електронних комунікаційних послуг внаслідок окупації територій України були позбавлені можливості використовувати об’єкти зв’язку за призначенням.

Також зазнали значних руйнувань та пограбування всієї мережі на таких територіях, втратили контроль над мережами та перестали отримувати доходи від послуг з 24 лютого 2022 року, оскільки такі послуги не надавалися.

Фактично, враховуючи описані вище підстави, споживання послуг електричної енергії, централізованого опалення і постачання гарячої води на тимчасово окупованих територіях зі сторони постачальників електронних комунікаційних послуг не відбувалось.

Хочемо звернути увагу на те, що в перші ж дні після захоплення деяких територій всі електронні засоби зв’язку, а саме: особовий кабінет на офіційному сайті у мережі Інтернет, електронні адреси, центр обслуговування споживачів, в якому представники постачальників електронних комунікаційних послуг отримували рахунки та надавали звіти, були недоступні, що не дало змогу повідомити Оператора про припинення дії зазначеного договору за вимогою.

Тому склалася ситуація для постачальників електронних комунікаційних послуг, за якої вони від незалежних від них причин, не отримуючи послуги електропостачання, отримують більше року вимоги щодо сплати боргу за електроенергію, яка фактично не використовувалася.

Проте, й до теперішнього часу відсутній порядок вирішення питання таких розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії за період тимчасової окупації територіальних громад.

Враховуючи вказане, просимо розглянути можливість подання відповідних поправок до Законопроектів, які врегулюють зазначене питання

З повагою

 

Директор Асоціації

«Телекомунікаційна палата України»                                                М.Пригорницька