№ 2830 від 12.02.2024 р.

 Національна комісія, що здійснює

державне регулювання у сферах енергетики

та комунальних послуг

Щодо необхідності внесення змін до

постанови НКРЕКП від 25.02.2022 № 332

Асоціація «Телекомунікаційна палата Україна» (надалі – Асоціація), що об’єднує легальних суб’єктів у сфері медіа та електронних комунікацій, які виступають за створення рівних умов та сприятливого середовища для ведення чесного бізнесу, висловлює свою повагу та звертається з приводу наступного.

Внаслідок окупації територій України постачальники електронних комунікаційних послуг були позбавлені можливості використовувати об’єкти зв’язку за призначенням. Також, зазнали значних руйнувань та пограбування всієї мережі на таких територіях, втратили контроль над мережами та перестали отримувати доходи від послуг з лютого 2022 року.

Фактично, враховуючи описані вище підстави, споживання послуг електричної енергії, централізованого опалення і постачання гарячої води на тимчасово окупованих територіях не відбувалось зі сторони постачальників електронних комунікаційних послуг.

Проте, на сьогодні відсутній порядок вирішення питання розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії за період тимчасової окупації територіальних громад.

Враховуючи вказане, просимо врегулювати дане питання шляхом внесення змін до постанови НКРЕКП від 25.02.2022  № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану». Пропонуємо передбачити змінами право учасників ринку розпочинати процедуру врегулювання щодо заборгованості та здійснення перерахування заборгованості за послугу електричної енергії та інших послуг, отриманих на ринку електричної енергії відповідно до договорів, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати виникнення тимчасової окупації по дату припинення тимчасової окупації на таких територіях не раніше ніж через 30 днів після припинення або скасування правового режиму воєнного стану.

Запропоновані зміни додаються у вигляді порівняльної таблиці.

З повагою

Голова Ради Асоціації

«Телекомунікаційна палата України»                                                Т. Попова