Еротичні телеканали повертаються

Найближчим часом в українських кабельних мережах може розпочатися показ телеканалів еротичного змісту.

Як стало відомо ЄП, бажання працювати в Україні вже виявили чотири таких мовника.

Це Playboy – належить Universal Group, XXL – телеканал французької компанії Pleiades, “Російська ніч” – власник “Ред медіа”, входить до складу “НТВ”, і EroxHD – група SPI International.

Вони подали в Національну раду з питань телебачення і радіомовлення документи, що підтверджують свою європейську реєстрацію і законність роботи в ЄС. Відповідно до Європейської конвенції про транскордонне мовлення це дасть їм підстави для роботи в Україні, якщо у регулятора не буде інших зауважень.


Регулятор став хоч трохи добрішим?

Чи дозволяти цим каналам працювати в Україні Нацрада вирішить на одному з найближчих засідань, підтвердив член регулятора Григорій Шверк. З великою часткою ймовірності це рішення буде позитивним. “Ми розуміємо, що на ринку платного ТБ зараз стагнація, і в рамках закону готові йти назустріч бізнесу”, – говорить він.

За даними Держстату, в 2014 році доходи провайдерів кабельного ТБ в порівнянні з 2013 роком зменшилися на 5%, а супутникового – на 22%.

Головна вимога до всіх “дорослих” каналів – їх контент повинен бути еротикою, а не порнографією, каже Шверк.

Згідно із законом поширення порнографії в Україні заборонено. Поширювати еротику можна, але з дотриманням законодавчих обмежень. Наприклад, еротична і сексуальна продукція повинна бути недоступна неповнолітнім, її також заборонено нав’язувати споживачам.

Незважаючи на відсутність однозначної заборони, провайдери не ризикують показувати еротичні програми без схвалення Нацради.

Кілька років тому еротика була в пакетах багатьох провайдерів. Наприклад, компанія “Воля” пропонувала пакет “Нічний”, а “Віжн ТБ” (Viasat) з півночі транслював блок еротичних програм TVX на каналі TV1000 Action.

У 2011 році Нацрада побачила в цих програмах ознаки порнографії і заявила, що вони не адаптовані для українського глядача. Їх показ припинили.


Тонка грань.

Керуючий партнер адвокатського об’єднання “Юскутум” Артем Афян вважає, що провайдери і постачальники контенту намагаються убезпечити себе від ситуацій, в яких їх можуть звинуватити в поширенні порнографії.

Тим більше, чітких критеріїв що вважати еротикою, а що порнографією, немає. “Це не тільки в Україні. У всьому світі не придумали, де ця грань”, – говорить він. Юрист нагадує, що також немає критеріїв як відрізнити еротику від нееротики. “У багатьох фільмах присутні елементи еротики, але чи варто їх вважати еротичними?” – Запитує він.

До недавнього часу розокремленням еротики від порнографії займалася Національна комісія з питань захисту суспільної моралі.

За роки своєї роботи вона встигла “заборонити” кілька відомих комп’ютерних ігор, фільмів, мультфільмів, а також порахувала порнографією книгу лауреата Шевченківської премії Олеся Ульяненка “Жінка його мрії”.

У березні 2015 року президент підписав закон, яким скасував діяльність Комісії. Більшість її функцій передані центральним органам виконавчої влади в різних сферах, Нацраді, МВС, Гостелекомрадіо.


Подалі від дітей

Представники інтернет-провайдерів і відео-сервісів вважають, що оберігати дітей від небажаного контенту повинні, в першу чергу, батьки.

“Як соціально відповідальні компанії ми готові взяти на себе ряд обмежень з показу еротики. В тому числі – зобов’язання не рекламувати такий контент”, – розповів президент компанії “Воля” Сергій Бойко.

Директор асоціації “Телекомунікаційна палата України” Костянтин Гріцак повідомив: ці обмеження будуть прописані в Акті саморегулювання – меморандумі, який розробляють учасники ринку.

За словами Шверк, Нацрада знає про підготовку такого документа. Якщо він буде відповідати закону, відомство готове підтримати і його. Шверк нагадав, що в українському законодавстві є певні вимоги до таких каналах: вони повинні транслюватися в закодованому вигляді або з 00:00 до 04:00.

“Деякі з цих каналів – нічні та якраз мовлять в цей час. Цілодобові канали, якщо наше рішення буде позитивним, ми зобов’яжемо закодувати сигнал”, – пояснив він.

Перед трансляцією еротичних програм обов’язково має йти звукове або текстове оповіщення про заборону їх перегляду неповнолітніми.


Бізнес і тільки бізнес

За оцінками Бойко, за економічно стабільної ситуації на еротичні канали підписувалися 7% абонентів платного ТБ. “Зараз таких передплатників буде не більше 5%, вважає він. Вони зможуть дати ринку 2,5% додаткового доходу. “В умовах кризи і стагнації ринку навіть це – досягнення”, – говорить Бойко. Директор союзу операторів телекомунікацій Одеси і Одеської області Станіслав Ясиневич не поділяє оптимізму колеги. “Цього” добра “(еротики. – Ред.) і в інтернеті достатньо. Швидше, це буде маркетинговий хід, щоб привернути увагу глядачів до провайдера”, – вважає він.

Засновник київського провайдера “Тріолан” Вадим Сидоренко погоджується з оцінками обох колег. “Так, невеликий додатковий дохід буде, пару відсотків. Однак це нічого особливо не змінить. Все доступно в інтернеті – безкоштовно і на будь-який смак”, – говорить він.

Якщо Нацрада дозволить еротичні канали, “Тріолан” готовий їх транслювати. За словами Сидоренка, провайдер не має наміру нав’язувати їх і включати в поточні пакети. Продавати їх буде поштучно. “Ми все-таки йдемо в Європу, тому логічно дозволити у нас європейські канали”, – вважає він.

Джерело: http://www.epravda.com.ua/