Эксперты Телекомпалаты о взаимоотношениях Национального совета и рынка платного телевидения в 2014-2015 гг

Хоча до осені ще далеко, експерти Телекомпалати взялися підрахувати «курчат» Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (далі – Нацрада) і визначити тісноту взаємин регулятора з ринком платного ТБ на перспективу.

Новий склад Нацради приступив до роботи влітку 2014 року. Перед регулятором стояв істотний виклик: вирішити безліч питань, що накопичилися і лавиною навалилися на ринок: від захисту інформаційного простору до впровадження цифрового телебачення.

Приступивши до роботи, голова Нацради визначив пріоритети діяльності регулятора:
– захист інформаційного простору України та забезпечення безперебійного доступу громадян до телерадіопростору України;
– сприяння ефективній і постійної конкуренції на ринку, в тому числі через відсутність дискримінації за типами медіа і за типами мовників (загальнонаціональні та місцеві);
– безконфліктний перехід на цифрове мовлення;
– усунення необґрунтованих обмежень для розвитку медіа;
– забезпечення ефективної та прозорої роботи Нацради, дерегуляції діяльності медіаіндустрії.

Непростий для медіа 2014 р позаду, а 2015 року, не більш легкий, в самому розпалі:

  • які ж підсумки діяльності нового складу Нацради?
  • чи виконані пріоритетні завдання?
  • які плани на поточний рік?
  • чи світить ринку реальна дерегуляція?

Ці питання ми запропонували прокоментувати експертам Телекомунікаційної палати.

Константин Грицак - директор Телекомпалаты

Костянтин Гріцак – директор Телекомпалати:

«Так, Нацраді вдалося виконати деякі з пріоритетних завдань, обіцяних ринку платного ТБ в 2014 році. Вже на початку поточного року регулятором прийняті зміни до Положення про ліцензування провайдерів програмної послуги, якими передбачено поліпшення для суб’єктів ринку, які бажають отримати ліцензію.

Не без активної участі Телекомпалати України та ринку було скасовано рішення «Про затвердження Правил формування програмної послуги в пакетах програм провайдера програмної послуги», яке було прийнято попереднім складом всупереч Конституції України і законам.

Щодо перспектив в дерегуляції слід зазначити, що шанси на успіх великі. Уже зараз досить ефективно діє робоча група з впровадження реформ у сфері платного телебачення, яка об’єднала провідних фахівців галузі та представників Нацради. Результати роботи цієї групи вже лягли в основу проектів рішень регулятора, спрямованих на дерегуляцію діяльності в сфері платного ТБ.

З реального – Нацрадою було винесено на громадське обговорення проект змін до Плану розвитку Національного телерадіоінформаційного простору, в якому є позитивні моменти для ринку платного ТБ. І слід зазначити відкритість роботи нового складу Нацради, бажання брати участь в діалозі з ринком і чути його.

Пріоритетними питаннями на найближчий час вважаю для Нацради необхідність прийняття ряду рішень для врегулювання ретрансляції програм або відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку юнацтва, а також адаптація змісту іноземних програм, призначених для ретрансляції, з вимогами законодавства України.

Зазначені проекти Рішень вже розроблені Телекомпалатою України і будуть виноситися на обговорення експертної ради, а потім будуть запропоновані для розгляду регулятору.

В рамках Робочої групи провайдерів при Національній Раді України з питань телебачення і радіомовлення буквально недавно розроблений Меморандум щодо захисту неповнолітніх при наданні програмної послуги, який є документом загального регулювання та саморегулювання у сфері надання програмних послуг.

Даний Меморандум не є нормативно-правовим актом, а є актом соціальної відповідальності бізнесу. В Меморандумі звертається увага на неухильне виконання існуючих норм законодавства в частині основних умов: кодування, обмеження за часом і попередження про трансляцію таких програм.

Також пропонуються додаткові умови оберігають неповнолітніх  – заборонити рекламу такого контенту, не надавати його безкоштовно, а також широко роз’яснювати про відповідальність батьків за перегляд неповнолітніми таких програм.

Ми дуже сподіваємося, що Меморандум буде підтриманий регулятором – Національною Радою».

Петр Конов – компания Viasat

Петро Конов – компанія Viasat

«Основним для нас було і є забезпечення регулятором здорового конкурентного середовища в галузі, ліквідація схем, що дозволяють одним підприємствам отримати конкурентні переваги перед іншими, а також дерегуляція.

Не все, що було намічено ринком для нормального ведення бізнесу, виконано. Наприклад, залишається відкритим питання проблематики дії рішення Національної Ради від 02.04.2008 № 652 «Про затвердження Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується згідно з ч. 1 ст. 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Що чекаємо від регулятора? Не зупинятися на досягнутому і далі:

– Спрощувати порядок ліцензування провайдера програмної послуги, в т.ч. – припинити використання списку так званих адаптованих каналів;

– Впроваджувати подачу всіх необхідних документів за допомогою електронної пошти, скорочувати список таких документів;

– Ініціювати зміни до Методики розрахунку розміру ліцензійного збору за видачу або продовження строку дії ліцензії провайдера програмної послуги до економічно обґрунтованих критеріїв;

– Організувати всі можливі заходи, спрямовані на припинення безліцензійної діяльності на ринку провайдерів програмної послуги;

– Внести посильний вклад у боротьбу з піратами.

Також закликаю Нацраду підтримати і сприяти прийняттю проектів Законів України:

  • «Про внесення змін до Закону України« Про телебачення і радіомовлення »(нова редакція проекту Закону України« Про аудіовізуальних послуг»);
  • «Про Перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання», який розроблено Мінекономрозвитку України.

Не допустити прийняття Верховною Радою України законів, які ведуть до стагнації ринку платного ТБ:

  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії» (реєстр. № 1359 від 10.12.2014) в поточній редакції;
  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій)» (реєстр № 1455 від 12.12.2014)”.

Роман Сагайдак, зам. директора по маркетингу MEGOGO

Роман Сагайдак, заступник директора з маркетингу MEGOGO

“Ринок платного ТБ постійно розвивається, а телебачення стає більш інтерактивним – все ближче до глядача.

Це пов’язано з безперервним розвитком технологій, з появою нових амбітних проектів. Однак, не всі учасники ринку встигають за інноваціями. На жаль, але багато правовласників все ще мислять старими категоріями, що істотно гальмує процес наповнення контентом. Той же регулятор не може сконцентруватися на процесах регуляції і дерегуляції через складну ситуацію на Сході країни. До того ж, законодавство постійно відстає, і не враховує технологічних нововведень і т.д.

Незважаючи на це, можна спостерігати і позитивні зміни в риториці учасників ринку. Всі розуміють – потрібні якісні зміни.

Впевнені, Нацрада створить рівні і прозорі умови для легального надання послуг ТВ. Присутність піратських сервісів буде мінімізовано (до цього процесу вже активно підключилися і Нацрада, і правовласники, і правоохоронці). Законодавство і регулювання ТВ-галузі буде розвиватися в бік гармонізації з Європейським законодавством.

До речі, окремо б хотілося згадати підтримку Нацрадою звернення до виробників телевізорів і сет-топ-боксів з приводу їх сприяння в боротьбі з піратством. Це ще один доказ того, що регулятор розуміє, де відбувається «виток» контенту, і він не має наміру сидіти, склавши руки”.