Своїм листом від 16.06.2016 №1869 Телекомпалата України озвучила зауваження та пропозиції до проекту «Правил використання об’єктів енергетичної інфраструктури для розміщення телекомунікаційних мереж», опублікованого на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За результатами розгляду Проекту експерти Телекомунікаційної палати України відмітили ряд суттєвих недоліків, які у подальшому можуть негативно вплинути на розвиток телекомунікаційної інфраструктури країни та призведуть до здорожчання послуг доступу до мережі Інтернет для споживачів.

В листі йдеться про виявлені розбіжності у термінології між Проектом та діючим Законом України «Про телекомунікації». Також Телекомпалата України звертає особливу увагу на значне фінансове навантаження для операторів, що зумовлене пропозицією введення щомісячної плати за доступ до об’єктів енергетичної інфраструктури. Телекомунікаційна палата України наполягає на тому, що плата за використання об’єктів енергетичної інфраструктури повинна мати лише одноразовий характер.

На сам кінець, Телекомпалата України запропонувала НКРЕКП продовжити строк отримання зауважень та пропозицій до зазначеного проекту та провести робочу нараду з обговорення Правил використання об’єктів енергетичної інфраструктури для розміщення телекомунікаційних мереж з рахуванням отриманих зауважень.

«Від найперших кроків у розбудові широкосмугового доступу до сьогодення майже для кожного оператора стоїть проблема необґрунтовано завищених цін та немотивованої відмови у розміщенні телекомунікаційних мереж на енергетичних об’єктах. Ми підтримуємо ініціативу НКРЕКП щодо необхідності прийняття єдиних Правил використання об’єктів енергетичної інфраструктури, але за умови дотримання прозорих умов та неупередженості при встановленні тарифів в межах собівартості отриманих послуг» – повідомила Голова Ради Асоціації Тетяна Попова.