Экспертное заключение Д. Майданника, юриста-эксперта ТПУ по вопросу полномочий КП «Киевжилспецэксплуатация» на заключение договоров сервитутаЗгідно з рішенням Київської міської ради «Про вдосконалення структури управління житлово-комунальним господарством міста Києва» від 9 жовтня 2014 № 270/270 в кожному районі міста Києва шляхом перейменування, реорганізації або заснування створені управляючі компанії, на баланс яких передано житловий фонд, що перебуває в цьому районі. При цьому, житловий фонд конкретного району міста Києва одночасно переданий в управління відповідної районної в місті Києві державної адміністрації.

Інтерес до списків житлового фонду, переданого в управління державним адміністраціям, зріс ще більше після прийняття 14 травня 2015 Київською міською радою рішення «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14 липня 2011 № 378/5765″ Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій “№ 464/1328, яким Комунальному підприємству “Київжитлоспецексплуатація” надані повноваження укладати договори на розміщення телекомунікаційних мереж і обладнання в будинках і інфраструктурних об’єктах житлового фонду, переданого в сфері управління районних в місті Києві державних адміністрацій.

На численні запити Телекомпалати до Київської міської ради про надання переліку багатоквартирних будинків, переданих в управління відповідним районним в місті Києві державним адміністраціям, 12 червня 2015 року отримано відповідь з Департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації (далі – Департамент).

Департамент надав реквізити загальновідомих рішень Київської міської ради, згідно з якими визначено списки комунального майна м.Києва. Нагадаю, рішенням Київської міської ради від 02.12.2010 № 284/5096 багатоквартирні будинки, розміщені в кожному районі м.Києва, віднесені до комунальної власності м.Києва (додатки 1-10).

Найцікавіше, що у відповіді Департамент визнав, що відповідно до чинного законодавства допоміжні приміщення (технічні підвали, горища, ліфтові, міжквартирні коридори, сходові клітини, колясочні тощо) у житлових будинках є спільною власністю власників квартир і не є комунальною власності територіальної громади міста Києва.

Вищевикладена думка Департаменту повністю відповідає ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України, рішенням Конституційного Суду України від 02.03.2004 р № 4-рп / 2004 справа про “права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків”, а також новому Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку».

Крім того, у відповіді Департаменту було відзначено, що зарахування житлових будинків у комунальну власність і облік площ приміщень комунальної власності в будинках, де виникало право спільної сумісної власності, здійснювалося без урахування права спільної сумісної власності власників квартир на допоміжні приміщення в житлових будинках.

На мій погляд, Департамент фактично визнав, що багатоквартирні будинки м.Києва потрапили в додатки 1-10 рішення Київської міської ради від 02.12.2010 № 284/5096 незаконно. Аналіз чинного законодавства дозволяє зробити висновок: щоб бути одноосібним власником багатоквартирного будинку в цілому, треба бути власником всіх квартир і всіх нежитлових приміщень в ньому.

Іншими словами, для того щоб багатоквартирний будинок на законних підставах був включений в перелік комунального майна всі житлові та нежитлові приміщення будинку повинні бути комунальною власністю. Загальновідомо, що більше 95% житлового фонду в Україні є власністю юридичних та фізичних осіб. Навряд чи в м.Києві можна знайти хоча б сотню багатоквартирних будинків, які дійсно є комунальною власністю.

Таким чином, на тлі відповіді Департаменту заяви представників КП «Київжитлоспецексплуація» про законність діяльності підприємства з надання операторам телекомунікацій права розмішати мережі та обладнання в багатоквартирних будинках м.Києва виглядає ще більш, м’яко кажучи, непереконливо.

Крім того, телекомунікаційні мережі та обладнання в силу нормативних документів розміщуються виключно в допоміжних приміщеннях багатоквартирних будинків і спеціально передбачених проектами будинків нішах.

З огляду на викладене, а також специфіку розміщення мереж виключно в об’єктах спільної власності багатоквартирного будинку можна зробити однозначний висновок про те, що рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14 липня 2011 № 378/5765 «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій» від 14 травня 2015 № 464/1328 є незаконним в частині надання КП« Київжитлоспецексплуатація»повноважень укладати договори на розміщення телекомунікаційних мереж і обладнання в будинках і інфраструктурних об’єктах житлового фонду, переданого до сфери управління районних в місті Києві державних адміністрацій.

З текстом листа пропонуємо ознайомитися тут