24 червня Телекомпалата України взяла участь в Круглому столі УСПП на тему: «Податкова реформа: від стимулів для інвестицій до заходів з протидії зменшенню податкової бази».

На круглому столі були присутні народні депутати, зокрема, Голова профільного Комітету ВРУ з податкової та митної політики Ніна Южаніна та Голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Телекомпалата України вже неодноразово наголошувала на необхідності внесення змін до Податкового Кодексу України щодо встановлення обмеження для суб’єктів господарювання – платників єдиного податку – здійснювати діяльність з надання телекомунікаційних послуг та діяльность у сфері телебачення та радіомовлення, оскільки саме така оптимізація податкових витрат призводить до ринкового дисбалансу та використовується для податкової оптимізації потужними підприємствами.

На думку Телекомпалати України, існує три основні негативні наслідки при наданнітелекомунікаційних послуг та здійсненні діяльності у сфері телебачення і радіомовлення «спрощенцями»:

1. Порушення конкуренції. Через різні умови оподаткування діяльності платник податку на загальній системі не може за інших рівних умов конкурувати із спрощенцем.

2. Викривлення ринку праці.  За однакових обсягів отриманих доходів на спрощенця лягає значно менше навантаження, ніж на фізичну особу — найманого працівника. А це прямо впливає на недотримання принципу справедливості при оподаткуванні. Використання найманої праці шляхом оформлення працівників як платників єдиного податку призводить до обмеження прав працівників, оскільки формально підприємець не має соціальних гарантій, передбачених трудовим законодавством.

3. Використання системи суб’єктами, діяльність яких має ознаки «надприбуткової».

«Не секрет, що більшість підприємств на сьогодні оформлюють свою діяльність через кількох спрощенців, що формально діють від свого імені, а в реальності є найманими працівниками і це надає можливість «подрібнюватись»великим підприємствам на кілька платників податків задля звітування по отриманих доходах в межах, передбачених спрощеною системою, і в той же час акумулювати фактичні надприбутки в руках одного власника» зазначила у своєму виступі Анна Новак, експерт з юридичних питань Телекомпалати України.

«На сьогодні очевидною є ситуація використання спрощеної системи оподаткування потужними телекомунікаційними компаніями, провайдерами програмної послуги з метою зухвалої оптимізації податкових зобов’язань перед бюджетом. Наприклад, маючи фактичну кількість абонентської бази понад 400 тис. абонентів з абонплатою в середньому 120 грн/міс. через численні ФОП компанія розпорошує фактично отриманий дохід і зменшує суми податкових платежів до мінімального рівня. Крім того, така ситуація провокує розвиток «сірого» сегменту телекомунікаційного ринку, який за даними НКРЗІ динамічно зростає. Адже, за оцінкою регулятора, обсяг доходів та кількості абонентів “сірих” операторів та провайдерів телекомунікацій від послуг доступу до Інтернет на 2015 рік складає 2,2 млн. грн. – це 27% від загального обсягу доходів всіх операторів, провайдерів телекомунікацій (за даними Держстату)» – доповнила свій виступ Анна Новак.

Також Голова профільного Комітету Ніна Южаніна повідомила, що всі напрацювання, які обговорюються у сфері податкової реформи, необхідно прийняти до 1 липня, як того вимагає ПКУ, а тому необхідно виробити єдину позицію, що дозволить дійсно впровадити податкову реформу, та обговорити її на наступному засіданні, що відбудеться 29 червня
2016 р.

В свою чергу, Телекомпалата України сьогодні надіслала листи до Міністерства фінансів України та профільних комітетів ВРУ із запропонованими змінами до законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (аналогічний лист надіслано до Державної фіскальної служби України).