Лист від 13.12.2019 р. №2395

Департамент економіки та інвестицій

виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

вул. Хрещатик, 36, м. Київ-44, 01044

Державна регуляторна служба України

вул. Арсенальна, 9/11, м. Київ-11, 01011

Щодо зауважень до проєкту рішення Київської міської ради

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», як асоціація підприємств сфери надання телекомунікаційних послуг, звертається з приводу наступного.

Департаментом економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) розроблено проєкт рішення Київської міської ради «Про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва» (далі – проект Рішення), який опублікований розробником на офіційному сайті для громадського обговорення з метою одержання зауважень та пропозицій від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань.

Розробка такого проекту регуляторного акта є очікуваною телекомунікаційною спільнотою міста Києва.

Наміри головного розробника привести регуляторне поле ринку доступу до елементів інфраструктури об’єктів доступу, що перебувають на балансі підприємств, установ, організацій територіальної громади міста Києва до вимог Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ) повністю підтримуються нами.

Разом з цим, слід зазначити, що текст проекту рішення потребує доопрацювання, в тому числі і розширення його змістового навантаження з метою викладення всіх тих завдань і цілей, що зазначені розробником у аналізі регуляторного впливу проекту регуляторного акта, пояснювальній записці до регуляторного акту.

Розробником визначено, що метою прийняття проекту Рішення є створення передумов для надання якісних телекомунікаційних послуг фізичним та юридичним особам, розширення їх мережі за допомогою використання елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі – об’єкти доступу), а також, зокрема, визначення механізму організації безперешкодного та недискримінаційного доступу операторів та провайдерів телекомунікацій, уповноважених ними осіб до елементів інфраструктури об’єктів доступу; організація контролю за правильністю обрахування плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів доступу.

Але, по суті, проект  рішення врегульовує виключно питання встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів доступу. Інші питання, щодо впровадження механізму організації доступу, організації контролю тощо, залишились за межами змістового навантаження проекту Рішення. Для збалансованості інтересів  всіх учасників регулювання, всі ці питання потребують конкретизації, насамперед, питання щодо безпосередньої взаємодії сторін при організації доступу, укладення договорів з доступу, дотримання Правил доступу, можливості оскарження (уточнення) механізму формування плати за доступ тощо.

Враховуючи вищевикладене, відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» просимо доопрацювати проект Рішення відповідно до наданих пропозицій, а про результати розгляду повідомити письмово.

З повагою, Тетяна Попова, Голова Ради асоціації