Міністерство фінансів України

Копії:

Комітет Верховної ради України з питань податкової та митної політики

Комітет Верховної ради України з питань бюджету

Комітет Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції

Комітет Верховної ради України з питань європейської інтеграції

Щодо пропозицій стосовно

податкової реформи

Як стало відомо у Міністерстві фінансів України відбувається обговорення на робочих групах експертів змін до Податкового кодексу України.

Саме тому, Телекомунікаційна палата України, яка об’єднує легальних гравців ринку цифрових комунікацій України, звертається з приводу наступного.

Власна оцінка ситуації, що склалася у телекомунікаційній сфері та сфері телерадіомовлення при обранні підприємствами юридичного статусу для легалізації діяльності, дозволяє виокремити безліч випадків очевидного зловживання можливістю використання для оптимізації податкових витрат спрощеної системи оподаткування.

На наше переконання спрощена система оподаткування має створювати підприємницьку ініціативу, а не призводити до ринкового дисбалансу, використовуватись для податкової оптимізації потужними, але нечесними гравцями.

Саме норми Податкового кодексу України мають виключити можливість очевидного зловживання для потужних підприємств, «подрібнюватись» на кілька платників податків, для звітування по отриманих доходах в межах, передбачених спрощеною системою, і в той же час акумулювати фактичні надприбутки в руках «одного власника».

Не секрет, що більшість відомих «торгових марок», особливо у сфері телекомунікацій, на сьогодні оформлюють свою діяльність через кількох спрощенців, що формально діють від свого імені, а в реальності є найманими працівниками.

Враховуючи таку ситуацію, Телекомпалатою України підготовлено пропозиції до змін у Податковий кодекс України. Порівняльна таблиця зі змінами та коментарями додається.

Також принагідно інформуємо, що Міністерством фінансів України вже було висловилено підтримку позиції Телекомпалати та задекларовано необхідність обмеження використання спрощеної системи оподаткування як інструментарію для уникнення від оподаткування (копія листа додається).

Тому, сподіваємося на врахування наших пропозицій, що призведе встановлення рівних умов ведення бізнесу та дозволить уникнути податкової оптимізації потужними торговими мережами.

 

Директор Костянтин Гріцак

Порівняльна таблиця