Світлина від Marina Prigornitskaya.Минуло два місяці з того часу, коли майже всю країну «поставив на вуха» комп’ютерний вірус Petya.A”. Але цей випадок й досі активно обговорюється в професійних колах ІТ-індустрії.

21 вересня під час Міжнародного гранд форуму BIT`2017 відбулась жвава дискусія «WannaCry, Petya?» Що стоїть за кібератаками – відсутність профілактики чи непоправна зовнішня загроза?».

Вікторія Трощенко, член Ради Телекомпалати, також взяла участь в диспуті та поділилася з присутніми власною точкою зору відносно мети та наслідків липневої вірусної атаки.

«У всьому поганому завжди є щось хороше. Випадок, що стався 27 липня, змусив усіх нас задуматись над тим, на скільки наша ІТ-система вразлива перед кібер-злочинцями, – розпочала свій виступ Вікторія, – проте варто зазначити, що жодне з постраждалих підприємств не втратило свої дані. На мою думку, вірусна атака Petya.A була спрямована на вивчення загального стану та рівня вразливості мережевих систем. І цілком можливо, що через певний час буде чергова атака, що призведе до більш серйозних наслідків.

Проте всім нам цей випадок повинен слугувати причиною для переосмислення значимості ІТ-технологій як в державному, так і в приватному секторі. Ми повинні чітко усвідомлювати необхідність побудови надійної інформаційної безпеки на кожному з підприємств».

І на запитання модератора Вікторія Трощенко впевнено відповіла: «Я переконана, що така гірка пігулка працює! Цей випадок змусив всіх нас задуматись про сучасний рівень кібер-захищенності, змусив всіх заговорити про необхідність створення ефективного законодавчого поля для протидії кібер-злочинам, про створення системи оперативного інформування ІТ-сектору про кібер-атаки та методи протистояння їм».

«Ми довго не приділяли належної уваги кібер-безпеці, тому зараз ми лише вчимося протистояти атакам, а вчимося ми, на жаль, на власних помилках», – закінчила свій виступ Вікторія Трощенко.