Від 21.11.2022 № 2724

 Кабінет Міністрів України

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку

Рада національної безпеки і оборони України

Київська обласна військова державна адміністрація

 

 

Щодо ліцензування діяльності із зберігання палива

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон) встановлено право суб’єкта господарювання на здійснення діяльності з виробництва, торгівлі та зберігання пального. Для отримання такого права всі суб’єкти господарювання повинні отримати відповідну ліцензію.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років (стаття 15 Закону).

Проте, Законом не встановлені ліміти на зберігання такого пального, що зобов’язує одержувати ліцензію на зберігання будь-якого об’єму пального.

Разом з тим, статтею 15 Закону передбачені винятки, а саме: ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;

суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Крім того, фахівцями ДПС у черговому роз’ясненні (із категорії 113.04 розділу “Запитання – відповіді з Бази знань” ЗІР (zir.tax.gov.ua)) було вказано, що суб’єкт господарювання не має права зберігати пальне для власних потреб без наявності ліцензії у період воєнного стану.

Тобто, як вбачається, Законом не передбачено виключень із обов’язку суб’єктів господарювання, у тому числі, для постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг із одержання ліцензії на право зберігання пального, ані на період воєнного стану, ані відповідно до виключень, які встановлені статтею 15 Закону.

Разом з тим, у зв’язку із повномасштабною війною та пошкодженнями ворогом енергетичної інфраструктури, що спричинили масове відключення електроенергії по всій території України, оператори намагаються продовжувати забезпечувати клієнтів безперебійним та сталим зв’язком завдяки підключенню систем до генераторів. 

Для виконання своїх обов’язків операторам потрібна велика кількість пального, яке зберігається та використовується виключно для власних виробничо-технологічних потреб.   

Таким чином, більшість операторів автоматично можуть стати порушниками законодавства та ризикують отримати штраф за зберігання пального без наявності ліцензії у розмірі 500 тис. грн. (згідно з ч. 2 ст. 17 Закону).

Враховуючи вказане, а також критичну необхідність населення, державних органів бути забезпеченими сталим зв’язком, звертаємося з проханням ініціювати та посприяти у внесенні змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», а саме:

– доповнити статтю 15 новою частиною, якою встановити винятки із зобов’язання отримувати ліцензію на зберігання у власних або орендованих складах (ємностях, бочках) для постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг, які використовують пальне виключно для ведення власної господарської діяльності та які не займаються реалізацією пального.

– або встановити вказане виключення на період дії воєнного стану.

Щиро сподіваємося на підтримку вказаної ініціативи та готові надати експертну допомогу у вирішенні вказаного питання.

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                                Т.В. Попова