Від 05.02.2021 р. №2573

 

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Державна регуляторна служба України

Щодо проекту «Порядку запровадження державних регульованих цін

на товари суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства

про захист економічної конкуренції»

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери цифрових аудіовізуальних послуг, цифрових медіа, Інтернет, звертається з приводу наступного.

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України  5 січня 2021 року на офіційному вебсайті було розміщено для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку запровадження державних регульованих цін на товари суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про захист економічної конкуренції» (далі – проект Порядку).

Крім того, за наявною інформацією, проект Порядку також було надіслано на погодження до Державної регуляторної служби України.

Проект Порядку розроблено на виконання абзацу другого частини першої статті 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення», згідно з чим державні регульовані ціни можуть запроваджуватися на товари суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про захист економічної конкуренції.

Абзацом четвертим пункту 4 проєкту Порядку передбачено, що рішення щодо запровадження державних регульованих цін згідно з цим Порядком на ринках телекомунікаційних послуг (загальнодержавних і регіональних) приймає НКРЗІ.

Тобто, на рівні цього проекту Порядку (постанови КМУ) НКРЗІ надаються повноваження здійснювати державне регулювання цін на усі телекомунікаційні послуги суб’єктами господарювання, які за рішенням органу Антимонопольного комітету України будуть визнані такими, що порушують вимоги законодавства про захист економічної конкуренції.

Звертаємо увагу, що статтею 18 Закону України «Про телекомунікації» передбачені повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Вказаною статтею не передбачено повноважень щодо державного регулювання цін на усі телекомунікаційні послуги.

Проте, згідно з частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 38 Закону України «Про телекомунікації» оператори телекомунікацій мають право на установлення тарифів на телекомунікаційні послуги, що ними надаються, крім тих послуг, тарифи на які регулюються державою відповідно до цього Закону. А статтею 66 вказаного Закону передбачено, що тарифи на телекомунікаційні послуги встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій самостійно, за винятком випадків, передбачених у частині другій цієї статті, а саме: державному регулюванню шляхом встановлення граничних або фіксованих тарифів підлягають:

  • тарифи на загальнодоступні послуги;
  • тарифи на надання в користування каналів електрозв’язку операторів телекомунікацій, з істотною ринковою перевагою на ринках певних телекомунікаційних послуг;
  • розрахункові такси за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках певних телекомунікаційних послуг;
  • тарифи на надання в користування кабельної каналізації електрозв’язку операторів телекомунікацій.

Враховуючи вказане, Законом України «Про телекомунікації» надано право операторам, провайдерам телекомунікацій встановлювати ціни на телекомунікаційні послуги самостійно, за виключенням переліку телекомунікаційних послуг, встановленому у частині другій статті 66 Закону України «Про телекомунікації», ціни на які підлягають державному регулюванню.

Враховуючи вказане, звертаємося та висловлюємо прохання до:

Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України доопрацювати проект Порядку з урахуванням наданих зауважень (редакція правок надається у додатку до листа),

Державної регуляторної служби України з урахуванням принципів державної регуляторної політики, що встановлені у статті 4  Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» відмовити у погодженні проекту Порядку без його доопрацювання.

 З повагою

 Голова Ради Асоціації                                                     Т.В. Попова

KPI_TelPU2021#3