Лист від 12.11.2020 № 2550

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д. А.

 

Віце-прем’єр-міністру України –

Міністру цифрової трансформації України

Федорову М.А.

 

Міністру охорони здоров’я України

Степанову М.В.

 

Щодо недопущення блокування надання телекомунікаційних послуг

населенню в умовах обмежувальних заходів

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка створена для сприяння розвитку в Україні сфери цифрових комунікацій, звертається з приводу наступного.

Наразі значно збільшено кількість населених пунктів, на території яких установлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 641 від 22 липня
2020 р. (надалі – Постанова № 641).

Відповідно до підпункту 3 пункту 15 Постанови № 641, на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено “червоний” рівень епідемічної небезпеки, додатково до протиепідемічних обмежень, передбачених для “зеленого”, “жовтого” та “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки, забороняється приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

– торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садівним матеріалом;

– провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку;

– торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень.

Одночасно, нажаль, до таких виключень й досі не віднесено діяльність з обслуговування, підключення та продажу телекомунікаційних послуг.

Разом з тим, такі виключення у попередніх редакціях постанов Кабінету Мінстрів України, які регулювали питання обмежувальних заходів, були передбачені, а саме такі, що дозволяли здійснювати операторам телекомунікацій діяльність щодо роздрібної торгівлі засобами зв’язку, а також обслуговування абонентів зв’язку та забезпечення технічної підтримки ефективної діяльності засобів телекомунікацій, мереж зв’язку, їх елементів, тощо.

Свого часу Телекомпалата вже зверталася з вказаного питання. Проте, отримали відповідь від Міністерства цифрової трансформації, що аналогічні зміни були розроблені, але категорично не підтримані Міністерством охорони здоров’я, зважаючи на стрімке погіршення епідемічної ситуації.

Звертаємо особливу увагу, що на відміну від поповнення рахунку, продажу СІМ-карток і телефонів, магазини, у яких обслуговуються абоненти, також виконують важливу функцію з перевипуску втрачених СІМ-карток і замінити таке обслуговування без особистої присутності у магазинах неможливо.

Тобто, у разі тотального закриття доступу до обслуговування може виникнути ситуація, що тисячі людей можуть залишитися без зв’язку, що є неприпустимим. Особливо зважаючи на той факт, що телекомунікації є невід’ємною частиною виробничої та соціальної інфраструктури України, мають надзвичайну важливість для спілкування населення з рідними в умовах карантину, провадження господарської діяльності в мережі Інтернет.

Враховуючи вказане, звертаємося з проханням до Міністерства цифрової трансформації повторно ініцювати питання внесення нижче вказаних змін до Постанови № 641, а Міністерство охорони здоров’я підтримати їх.

Зміни, які потребують прийняття:

  • до підпункту 3 пункту 15 Постанови № 641 включити до переліку сфер діяльності суб’єктів, на які не розповсюджується заборона щодо приймання відвідувачів, діяльність з обслуговування, підключення та продажу телекомунікаційних послуг та телекомунікаційного устаткування.
  • абзац третій підпункту 1 пункту 15 Постанови № 641 викласти у такій редакції: «на перевезення службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано не менше ніж за три години органи Національної поліції». Оскільки, якщо залишити діюче обмеження стосовно повідомлення Національної поліції стосовно маршрутів руху не менше ніж за два дні, то це фактично унеможливлює на сьогодні пересування технічних бригад для усунення аварій на телекомунікаційних мережах.

 З повагою

 Голова Ради Асоціації                                                            Т.В. Попова

KPI_TelPU2020#other