Лист від 12.11.2020 № 2551

Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики

 Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

 Комітету ВРУ з питань правової політики

 Комітету ВРУ з питань бюджету

 Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

 

Щодо пропозицій до проєкту Закону України

реєстр. № 4107 від 17.09.2020

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка створена для сприяння розвитку в Україні сфери цифрових комунікацій, звертається з приводу наступного.

У Верховній Раді України 17 вересня 2020 року зареєстровано за № 4107 проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення» (далі – Проєкт).

Вказаний Проєкт (згідно з пояснювальною запискою) розроблено з метою забезпечення гарантій незалежності Національної ради, створення ефективних і прозорих механізмів у своїй діяльності, необхідно вдосконалити процедуру призначення та припинення повноважень членів, зокрема, в частині призначення Верховною радою та Президентом.

Проте, хочемо відзначити, що Проєктом також передбачаються зміни не лише до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (далі – Закон), а й «Про телебачення і радіомовлення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» та «Про адміністративні послуги».

Вказаними вище змінами пропонується врегулювати питання також і позапланових безвиїзних перевірок, а також додаються положення щодо не поширення дії Закону країни «Про адміністративні послуги» на здійснення державного регулювання у сфері телебачення і радіомовлення, що не відповідає самій назві Проєкту, в якій зазначається предмет регулювання.

Пунктом другим розділу II Методичних рекомендацій щодо розроблення проектів законів та дотримання вимог нормопроєктної техніки, затверджених постановою колегії Міністерства юстиції України від 21 листопада 2000 р. № 41, передбачено, що кожен законопроект має назву, у якій в кількох словах викладається його зміст і яка є складовою частиною офіційного тексту закону. Для цього використовуються інформативні поняття, які дозволяють розпізнати предмет, що регулюється даним законом.

Таким чином, згідно із назвою Проєкту його положення повинні містити виключно норми щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а питання проведення безвиїзних перевірок повинні бути відображені у окремому законопроєкті або ж назва Проєкту потребує доповнення.

Враховуючи вказане, пропонуємо текст Проєкту доопрацювати з урахуванням виключення положень, які не містять вдосконалення процедури призначення та припинення повноважень членів, а саме: залишити положення, яким запропоновано зміни виключно до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                            Т.В. Попова

KPI_TelPU2020#3