Від 22.04.2022 № 2673

Національна комісія, що здійснює державне регулювання

у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра

та надання послуг поштового зв’язку

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

Відповідно до Указів Президента України від 24.02.22 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та від 24 березня 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» введено, а потім продовжено воєнний стан в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Так, відповідно до частин першої-третьої статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (далі – Закон) постачальники електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану виконують завдання, передбачені цим законом, в тому числі щодо забезпечення сталого функціонування мереж електронних комунікацій для надання електронних комунікаційних послуг і в оповіщенні населення в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

В умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану усі електронні комунікаційні мережі незалежно від форми власності використовуються для забезпечення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку, а усі ресурси, засоби та можливості постачальників зосереджені зараз на виконанні завдань, покладених на постачальника електронних комунікацій цим Законом.

Війна в Україні змусила бізнес переміщати свої потужності із зон ведення активних бойових дій до більш безпечних місць. Так, за підтримки Уряду в Україні запрацювала платформа, що допомагає перемістити бізнес.

Проте, у випадку релокації, нажаль, можуть бути частково втрачені зв’язки підприємств з партнерами та замовниками їх послуг, а також з постачальниками матеріалів та сировини тощо. Втрата партнерських та бізнес відносин пов’язана в тому числі із зміною контактних номерів телефонів, зареєстрованих за даними підприємствами

Враховуючи вищевказане, просимо для продовження безперебійного користування послугами та без втрати абонентом номеру, дозволити постачальникам електронних  комунікацій на період дії воєнного стану підключати фіксовані номери абонентів – юридичних осіб, включених за SIP-технологією, в межах України без урахування географічної прив’язки.

Зазначена пропозиція також значно спрощує ведення бізнесу компаніям, що переміщені на безпечні території в межах країни, та надасть можливість підтримувати економіку країни, максимально зберігаючи виробничі потужності і трудовий потенціал.

Таким чином, просимо НКЕК спільно з НЦУ та Держспецзв’язку ініціювати розробку змін до Національного плану нумерації України, який затверджений наказом Мінтрансзв’язку від 23.11.2006 № 1105, або Порядку маршрутизації трафіка в телекомунікаційній мережі загального користування України, що затверджений Рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації 05.07.2012 № 324, та передбачити тимчасову норму, а саме «на період воєнного стану дозволити підключення фіксованих номерів за SIP-технологією, в межах України без урахування географічної прив’язки номерів».

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова