Від 29.04.2022 № 2674

Міністерство фінансів України

Щодо надання роз’яснення щодо оформлення документів для сплати за договорами

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120 платники податків, які переходять на сплату єдиного податку у розмірі 2%, не можуть бути платниками ПДВ.

У зв’язку з чим виникло питання: чи є обов’язковим укладання додаткових угод до договорів надання послуг, які було укладено за результатами процедур публічних закупівель у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі». Вказані додаткові угоди укладатимуться з метою зазначення зміни суми договору внаслідок відміни нарахування ПДВ до вартості послуг без ПДВ для уникнення ускладнень з оплатою таких послуг органами Державної казначейської служби України та/або інших порушень законодавства України в частині публічних закупівель та використання бюджетних коштів. Або достатньо лише повідомити бюджетну установу про перехід на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку 2% та надавати в подальшому розрахункові документи вже без відображення ПДВ?

Заздалегідь вдячні за надання роз’яснень для практичного застосування учасниками асоціації у відносинах з органами Державної казначейської служби України.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова