Лист від 10.09.2020 № 2494

 

 

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Голові Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі

Петрашку Ігорю Ростиславовичу

 

 

 

Щодо обмеження імпорту оптичного кабелю,

що може стати наслідком не виконання

Урядових програм стосовно цифровізації та

інформатизації суспільства

 

Шановний Ігоре Ростиславовичу!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» як об’єднання легальних учасників індустрії послуг Digital Communication, що виступають за створення рівних умов та сприятливого середовища для ведення чесного бізнесу в сфері Інтернет-комунікацій, звертається з приводу наступного.

До складу ТелПУ входять юридичні особи, що діють у сфері телекомунікацій: оператори телекомунікаційних мереж, провайдери програмної послуги, а також інші юридичні особи, що займаються спорідненими видами діяльності.

Діяльність ТелПУ спрямована, в тому числі, на:

  • стимулювання розвитку високотехнологічних телекомунікаційних послуг (створення нормативно-правової бази для програми підтримки державою розвитку телекомунікаційної галузі, перспективних технологій зв’язку 4-го покоління і високошвидкісного інтернету);
  • впровадження Європейських стандартів в наданні послуг якісного інтернету;
  • розвиток саморегулювання галузі платного ТВ та телекомунікацій;
  • створення сприятливих умов для розвитку ринку платного ТБ і телекомунікацій (боротьба з underreporting та cardsharing).

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» зацікавлена в існуванні конкурентного ринку телекомунікаційних послуг, його розвитку, а також сприянні доступності таких послуг для громадян України.

Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі (Комісія) було прийнято рішення від 24 липня 2020 року «Про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту» № СП-458/2020/4411-03 (Рішення).

Порушення Комісією спеціального розслідування щодо імпорту проводів викликає глибоку стурбованість через можливі наслідки, зокрема запровадження додаткового мита або обмеження імпорту. Ми проаналізували досвід минулих захисних заходів, вони спричинили виключно зростання цін для споживачів.

Окремої уваги заслуговує факт, що українські виробники мають обмежений асортимент продукції, внаслідок чого деяка частина продукції задовольняється лише імпортом.

Так, наразі у національних виробників – ПАТ «Завод Південкабель» та ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», що є ініціаторами спеціального розслідування щодо імпорту в Україну проводів, відсутнє виробництво патчкордів і пігтейлів, що класифікується згідно з УКТЗЕД за кодом 8544 70 00 90, однак вказаний код було заявлено у спеціальному розслідуванні. Така продукція має широке поширення та не може бути замінена іншими видами кабелів з дотриманням одних і тих же характеристик. Стосовно національного виробництва, слід зазначити, що компоненти для кабелів також мають імпортне походження, таким чином мова йде не про підтримку виробництва, а заміщення одного імпорту іншим, за кошт кінцевого споживача.

Застосування спеціальних заходів призведе до неминучого та різкого зростання вартості телекомунікаційних послуг для населення України, тобто вартість сплаченого компаніями-імпортерами додаткового мита в кінцевому підсумку буде перекладена на звичайних громадян. В умовах реалізації політики Уряду України щодо забезпечення сфери телекомунікацій належними технічними засобами та доступу громадян до сучасних телекомунікаційних мереж, можливе рішення Комісії про застосування спеціальних заходів абсолютно не відповідає національним інтересам.

Наразі заплановано реалізацію державних програм, які потребують використання проводів та кабелів, наприклад, підключення шкіл до Інтернету, що є вкрай важливим у сучасних умовах, пов’язаних з карантинними обмеженнями.

Так, згідно з дослідженням Мінцифри, не мають підключення до Інтернету за допомогою оптоволоконних технологій— 6 544 (40% від усієї кількості шкіл).

Крім того, одним із завдань Уряду у Програмі Кабінету Міністрів України, що затверджена постановою КМУ від 12 червня 2020 р. № 471, також визначені заходи щодо інформатизації суспільства, а саме: забезпечення доступу соціальних закладів інфраструктури, органів місцевого самоврядування і громадян до високошвидкісного Інтернету.

В свою чергу очікуваним результатом стосовно виконання вказаного пункту Програми передбачається:

-забезпечення 95 відсотків сільських домогосподарств технічною можливістю підключитися до фіксованого широкосмугового доступу до мережі Інтернет із швидкістю не менше 100 Мбіт/с;

75 відсотків домогосподарств користуються фіксованим широкосмуговим доступом до мережі Інтернет із швидкістю не менше 30 Мбіт/с;

95 відсотків закладів соціальної інфраструктури та органів місцевого самоврядування підключені до широкосмугового доступу до мережі Інтернет із швидкістю не менше 100 Мбіт/с.

Для реалізації вищезазначених проектів необхідно та важливо мати конкурентний ринок кабельної продукції, оскільки необґрунтовано завищена ціна на такий товар призведе до завищення вартості реалізації завдань та цілей зазначених проектів, що, враховуючи їх соціальну важливість, є неприпустимим. Ми також вбачаємо ризики виникнення дефіциту продукції на ринку через обмежені виробничі можливості підприємств-заявників.

Надзвичайно важливим є також питання попередніх заходів, оскільки Комісію наділено правом запроваджувати такі заходи до завершення повноцінного розслідування. Ми вимушені закликати не допускати будь-яких обмежень до завершення розслідування, або, щонайменше, отримання Міністерством, яке проводить розслідування, відповідей на опитувальники для заінтересованих сторін та проведення слухань.

Враховуючи вказане, Асоціація «Телекомунікаційна палата України» звертається із проханням не допустити однобічного рішення через запровадження попередніх заходів на ранніх етапах розслідування та забезпечити проведення розслідування за високими стандартами, забезпечивши рівність інтересів заінтересованих сторін та комплексно врахувавши національні інтереси, включаючи інтереси телекомунікаційної галузі та кінцевих споживачів.

Заздалегідь вдячні за співпрацю та просимо повідомити про результати розгляду нашого листа. Крім того, запевняємо, що Асоціація готова активно брати участь в усіх необхідних обговореннях з даного питання.

З повагою

 

Голова Ради Асоціації                                                              Т.В. Попова

 

*аналогічні листи надіслано Членам Комісії та Міністерству цифрової трансформації України