Головам профільних Комітетів

Верховної Ради України

(за списком)

Щодо законопроектів реєстр. № 10337, 10337-1, 10337-2

Шановні народні депутати України!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій та медіа, засвідчує Вам свою повагу та звертається з приводу наступного.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про доброчесне лобіювання» (реєстр. № 10337 від 13.12.2023) та два альтернативних законопроекти «Про лобізм та лобістську діяльність в Україні» (реєстр. № 10337-1 від 26.12.2023), «Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні» (реєстр. № 10337-2 від 28.12.2023).

Разом з тим, норми вказаних законопроектів потребують доопрацювання. Оскільки,  поширюються не лише на лобіювання, але і на реалізацію громадянами своїх законних конституційних прав і свобод, а також обмежують законну діяльність організації та підприємств на участь в публічних обговореннях проектів нормативно-правових актів, які впливають на їх права та законні інтереси.

Крім того, такі положення суперечать викладеному у додатку до проміжного рішення Європейської комісії щодо вступу України до ЄС, який було оприлюдненому 8 листопада 2023 року. Тому що, у вказаному рішенні Європейської комісії наголошується на необхідності прийняття Україною закону про регулювання лобістської діяльності, як частини плану дій з деолігархізації.

Але такий закон про регулювання лобістської діяльності, на думку Європейської комісії, повинен:

  • відповідати європейським стандартам;
  • стати результатом відкритого обговорення з широким колом зацікавлених сторін, широких публічних консультацій;
  • не передбачати обмеження законної діяльності організацій громадянського суспільства та не створювати для таких організацій непропорційне адміністративне навантаження.

Звертаємо увагу, що громадянське суспільство є важливим партнером ЄС у імплементації реформ, які є основою для вступу України до Європейського Союзу, а також головним партнером у діалозі з Урядом.

 Тому надаємо у додатку до листа пропозиції до згаданих законопроектів, які виключають можливість виникнення умов для обмеження діяльності неприбуткових організацій та прав і свобод громадянського суспільства.

 З повагою

 Директор асоціації

«Телекомунікаційна палата України»                                                          М. Пригорницька