Від 15.09.2022 № 2703

 Віцепрем’єр-міністру ‒ Міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук Ірині Андріївні

Шановна Ірино Андріївно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

12 вересня 2022 року була проведена нарада під Вашим головуванням з питань належного забезпечення мешканців тимчасово окупованих територій та територій, де ведуться бойові дії, доступом до Інтернету.

Так, на вказаній нараді було окреслено ряд проблемних питань, вирішення яких безпосередньо вплине на спрощення відновлення мереж постачальниками послуг та надасть змогу якнайшвидше забезпечити доступ населення, у тому числі, з тимчасово окупованих територій та територій, де ведуться бойові дії, доступом до Інтернету.

У зв’язку з цим просимо, Вас Ірино Андріївно, посприяти у вирішенні таких питань:

  1. Посприяти у налагодженні співпраці із Державною службою України з надзвичайних ситуацій щодо надання якнайскорішого доступу постачальникам електронних комунікаційних послуг з метою відновлення мереж на території, на яких проведено розмінування, а також сприяти у забезпеченні живлення для відновлення роботи мереж електронних комунікацій.
  2. Сприяти у налагодженні співпраці із Міністерством оборони України та Міністерством економіки України у бронюванні критично необхідних співробітників постачальників електронних комунікаційних послуг/мереж, а також оперативне оформлення спеціальних перепусток для працівників та транспорту компаній постачальників електронних комунікаційних послуг з метою здійснення аварійно-ремонтних робіт підчас комендантської години.
  3. Підтримати прийняття проекту Закону «Про внесення змін до Закону України “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж” (щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж)» (реєстр. № 7544 від 08.07.2022).
  4. Підтримати пропозиції ринку постачальників електронних комунікаційних послуг до проекту «Методики визначення шкоди та збитків, завданих інфраструктурі транспорту, інфраструктурі електронних комунікаційних мереж та зв’язку внаслідок збройної агресії Російської Федерації», яка розробляється Міністерством цифрової трансформації. Оскільки, редакція проекту, яка запропонована Міністерством концептуально не забезпечує особливостей, пов’язаних із відновленням електронних комунікаційних мереж та розрахунку збитків, що завдані (пропозиції надаються).
  5. 1 вересня 2022 року у Верховній Раді зареєстровано  проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану» (реєстр. № 7720 від 01.09.2022) (далі – проект Закону № 7720). Законопроєкт, зокрема, містить низку податкових пільг щодо тимчасово окупованих територій та територій, де ведуться (велися) бойові дії. Проте, наразі такі пропозиції є вибірковими, лише для певних типів податків, і не стосуються сфери електронних комунікацій. Просимо Вас підтримати пропозиції нашої індустрії щодо нестягнення рентної плати за радіочастотний ресурс на таких територіях. Це – питання мільйонів гривень, які оператори сплачують кожного місяця за ресурс, який вони не можуть використовувати, замість того, щоб направити ці кошти на відновлення мереж. Також наша пропозиція (у додатку до цього листа) містить дієве, на нашу думку, формулювання щодо визначення територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.
  6. 6. Сприяти наданню безоплатної підтримки абонентам з боку постачальників електронних комунікаційних послуг через підтримку правки до проекту Закону № 7720, щодо оподаткування безкоштовних послуг (у додатку до листа). На сьогодні є стримуючий фактор для надання такої підтримки, зокрема, населенню, військовим, медичним працівникам, державним та комунальних підприємствам та іншим критично важливим категоріям абонентів: додаткове податкове навантаження у вигляді 20 % податку на додану вартість (ПДВ) та 7,5 % збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за безоплатно надані послуги. Пропонуємо внести до Податкового кодексу України норму, відповідно до якої на час воєнного стану безоплатно надані послуги, що надаються абонентам операторами електронних комунікацій, звільнити від оподаткуванняПДВ та збором на обов’язкове державне пенсійне страхування.
  7. Надважливим питанням є забезпечення обладнанням, кабельною продукцією та супутниковою системою Starlink. Оскільки, коли відбувається відновлення пошкоджених ділянок зв’язку, супутниковий зв’язок Starlink забезпечує безперебійний доступ до Інтернету. А тому, просимо спільно з Мінцифрою посприяти в отриманні/купівлі супутникового зв’язку Starlink постачальниками електронних комунікаційних послуг.
  8. З огляду на реалії здійснення діяльності в умовах дії правового режиму воєнного стану, складної комунікації між сторонами договору доступу, повної відсутності паперового документообігу та обмеженого електронного зв’язку на територіях, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), території де не здійснюються чи обмежені повноваження органів державної влади, території де Мінюстом обмежено доступ до реєстрів, доцільно передбачити у Законі України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» деякі зміни (пропозиції надаються у додатку до листа):

– можливість направлення сторонами договору з доступу повідомлення, у разі знищення в наслідок воєнних дій інфраструктури об’єкта доступу або технічних засобів електронних комунікацій розміщених на об’єкті, каналами електронного зв’язку;

– звільнення Замовника від періодичної плати за доступ за весь час, протягом якого елементи інфраструктури об’єкта доступу не могли бути використаними ним відповідно до мети договору через обставини, за які він не відповідає. Це дозволить зберегти договірні правовідносини та поновити їх використання оператором при першій можливості після деокупації на погоджених сторонами договору умовах, врегулювати питання триваючих зобов’язань за господарським договором при відсутності підтвердженого бухгалтерськими документами факту користування інфраструктурою.

– вказані вище положення необхідно застосувати до правовідносин з дати початку дії правового режиму воєнного стану, а саме з 24 лютого 2022 року, що дозволить сторонам врегулювати питання минулих періодів, зокрема в частині зобов’язань щодо періодичної оплати доступу, захисту мереж електронних комунікацій в період, протягом якого елементи інфраструктури об’єкта доступу  не могли бути використаними замовником через обставини, за які він не відповідає.

  1. Сприяти удосконаленню порядку надання замовлень на підключення спецкористувачів та інших юридичних осіб з метою забезпечення надання послуг зв’язку виключно через НЦУ або за погодженням з НЦУ із подальшим відшкодуванням вартості таких послуг.
  2. Сприяти оперативному інформуванню постачальників електронних комунікаційних послуг про припинення активних бойових дій та/або виключення населених пунктів із переліку тимчасово окупованих територій для оперативного відновлення зв’язку.
  3. Надати, за можливості, перелік населених пунктів, в яких заплановано побудова містечок для переселенців, що втратили житло під час бойових дій. Інформація важлива для вчасного планування робіт та матеріалів, що необхідні для підключення містечок до мережі зв’язку.
  4. Сприяти оперативному наданню дозволу на виконання робіт на електроопорах постачальникам електронних комунікаційних послуг з метою оперативного відновлення мереж після артобстрілів з метою виконання вимог.
  5. Під час наради було зазначено, що наразі відбувається розробка законопроекту про деокуповані території. А тому, просимо, долучити представників Телекомпалати до створеної робочої групи з метою надання експертних пропозицій та зауважень до редакції законопроекту.

Контактна особа щодо зазначених у листі питань – Новак Анна, директор Телекомпалати (тел. (095) 284 45 53; (097) 965 07 86, електронна пошта: a.novak.tpu@gmail.com).

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                               Т.В. Попова