Від 31.05.2022 № 2682

 Міністерство економіки України

Щодо врегулювання окремих питань здійснення державних закупівель

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» врегульовано відносини, які виникли у зв’язку з особливостями застосування закупівельних процедур, визначених Законами України “Про публічні закупівлі” та “Про оборонні закупівлі” під час воєнного стану.

Серед обставин, які потребують врегулювання, є проблема оформлення відносин між учасниками закупівель за процедурами (відкриті торги/спрощені закупівлі), які не розпочались до початку воєнних дій, або не були завершені обранням постачальника послуг та укладенням договорів, але в силу специфіки та розуміння постачальників, насамперед електронних комунікаційних послуг, у необхідності державного сектора в безперебійному отриманні таких послуг на період воєнного стану для сталого функціонування держави, послуги продовжували надаватися і продовжують надаватися і зараз.

Наголошуємо, що у разі припинення надання електронних комунікаційних послуг їх постачальниками, органи державної влади чи суб’єкти критичної інфраструктури будуть позбавлені зв’язку та не зможуть виконувати покладені на них задачі.

Отже, постачальники послуг електронних комунікацій продовжують надавати послуги належним чином, але при цьому у замовників відсутні можливості здійснити їх оплату через відсутність формального договору, який неможливо укласти через воєнні дії.

При цьому, надаючи такі послуг та не отримуючи за це оплату, постачальники електронних комунікаційних послуг несуть значні збитки, які не дозволяють протягом тривалого часу забезпечувати якість послуг та безперебійність їх надання.

 Нещодавні зміни до Постанови від 28 лютого 2022 р. № 169, які були внесені Постановою від 12 квітня 2022 року № 437, не вирішують вказані проблеми щодо

договорів, ціна яких перевищує мінімальний поріг для проведення публічних закупівель ( від 50 т. грн) та які не підпадають під можливість укладення договорів за переговорною процедурою.

При розгляді цього звернення також просимо зважити на той факт, що постачальники продовжують сумлінне надання послуг при відсутності договорів за рахунок власних ресурсів, які наразі вичерпуються. Подальше зволікання у вирішенні питання заборгованості держави перед постачальниками матиме наслідок припинення надання послуг, що призведе до непередбачуваних наслідків для оборони країни та функціонування важливих підприємств.

Експертами асоціації підготовлено пропозиції щодо вирішення вищевказаної проблеми та пропонується внести зміни до Постанови КМУ.

У додатку пропозиції у вигляді порівняльної таблиці з обґрунтуванням. Будемо вдячні за їх підтримку.

         З повагою

        Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова