Інтернет Асоціація України, Асоціація правовласників та постачальників контенту  і  Телекомунікаційна  Палата України закликали усі політичні фракції Парламенту прийняти у другому читанні Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» реєстр. № 2042 від 03.09.2019, внесений народними депутатами України Федієнко О.П. та Крячко М.В. як такий, що забезпечує доступність телекомунікаційних послуг та створює можливості для вибору провайдерів для мешканців багатоквартирних будинків.

Звернення пов’язане з дискредитацією законопроекту в онлайн засобах масової інформації, в якій йдеться про те,  що законопроект  нібито «нехтує правом власності й волею співвласників багатоквартирного будинку».

На що асоціації у своєму зверненні до парламентарів зазначають:

«Навпаки, проект Закону встановлює прозорі умови укладення договорів і коло відповідальних осіб за доступ операторів до інфраструктури багатоквартирних будинків, прибираючи корупційні ризики. Частіше за все співвласникам багатоквартирних будинків не відомо на яких умовах, яким провайдерам і з яких міркувань  управителі ЖЕКів, голови ОСББ відкривають доступ у будівлі і куди витрачаються гроші операторів. Існують великі житлові масиви, де у окремих операторів відсутня конкуренція і працюють тіньові домовленості між управителями і окремими операторами телекомунікацій. Тому супротив «верхівки» управителів проти законопроекту нам зрозумілий.

Крім того, вважаємо, що вибіркова позиція власника об’єкта інфраструктури порушує, у тому числі, і вимоги статті 13 «Про захист економічної конкуренції».

Звертаємо також Вашу увагу на те, що у проекті Закону, підготовленого до другого читання, вноситься норма до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», де  виконавець комунальної послуги зобов’язаний «за зверненням оператора, провайдера телекомунікацій або уповноваженої ними особи у разі недосягнення згоди щодо умов договору з доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, будинкової розподільної мережі скликати збори співвласників для обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників для укладення, внесення змін та розірвання договорів з доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, будинкової розподільної мережі та здійснення контролю за їх виконанням»».

Отже, оператори, провайдери телекомунікацій закликають парламентарів не зволікати, а прийняти законопроект № 2042 від 03.09.2019 у другому читанні.