Нещодавно розпочала свою роботу новостворена громадська організація «Рада інформбезпеки та кіберзахисту» (РІК), заснована експертами ІТ-галузі. До складу експертів також увійшли представники Телекомпалати України – Тетяна Попова, Голова Ради, та Вікторія Трощенко, член Ради ТелПУ. Своєю місією експертна громада бачить сприяння забезпеченню прав і свобод громадян України через системне надання знань, що підвищують інформаційну (персональну, інституційну, суспільну) безпеку в Україні та створюють засади кібернетичної безпеки держави.

 

«Питання інформаційної безпеки та заходів із  підвищення культури роботи з інформацією та її безпековими аспектами сьогодні мають бути підняті до загальнодержавного рівня. І тут важливими факторами є ініціатива та консолідація зусиль фахівців», — впевнені співзасновники. Тому серед найближчих цілей та завдань організації визначили сприяння досягненню цілей формування культури інформаційної безпеки в Україні, підтримка та консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін, спрямованих на розбудову безпечного національного та глобального кіберпростору, розвиток потенціалу кібербезпеки.

 

За словами учасників, діяльність Ради інформбезпеки та кіберзахисту (РІК) охопить весь спектр питань у рамках своєї місії: від школи для батьків «Батьківський контроль» та програм з інформбезпеки для бізнесу до системного супротиву в інформаційній війні проти України, розбудови систем безпеки державних органів влади та критичної інфраструктури посилення кіберзахисту.  Від формування сучасної культури співіснування та безпеки кожного в інформпросторі й до консолідації українських та іноземних  експертів у створенні центрів і програм з інформаційної культури.

 

Збори обрали на три роки Правління, до якого увійшли засновники РІК у повному складі, обрали Голову та створили чотири робочі Комітети: Комітет законодавчої ініціативи, Комітет освіти і просвіти, Комітет корпоративної інформаційної безпеки, Комітет міжнародного партнерства.

 

Очолила РІК експерт з інформаційної безпеки та гібридних конфліктів Елліна Шнурко-Табакова, а до складу Правління увійшли всі співзасновники Організації:

  • експерти з public relations і public affairs Анна Добривечір, Марія Бородай та Марина Остапенко
  • науковці Ігорь Жиляєв і Дмитро Ланде
  • експерти з цифрових та інформаційних технологій Костянтин Гончаров, Володимир Літовка, Тетяна Попова і Леонід Тарсіс
  • фахівці з ІТ-систем і проектного менреджменту Вікторія Трощенко, Дмитро Салтовець та Іріна Івченко.

 

««Інформаційна зброя» сьогодні визнана світом як найнебезпечніша, найменш вивчена та найдинамічніша в розвитку, — говорить голова Правління РІК Елліна Шнурко-Табакова. — При цьому в Україні відсутня стратегія ведення інформаційної війни та кіберзахисту на державному рівні, бізнес став вразливим до кібератак через нерозуміння топ-менеджментом підприємств глибини проблеми та відсутнє системне надання елементарних знань на рівні пересічних громадян про інформаційні загрози, війни,  правила «інформаційної гігієни». 

Тому наша організація планує об’єднувати фахівців для реалізації проектів на всіх рівнях: від лобіювання відповідного законодавства України до впровадження в освітні та виховні програми розробок, що підвищать загальнонаціональний рівень безпеки роботи з інформацією».

KPI_TelPU#other