ТПУ против налоговых новаций для предприятий ТВ в части формирования затрат на роялти

У Верховній Раді України зареєстрований урядовий законопроект (р.н 3422), яким, зокрема, пропонується для підприємств сфери телерадіомовлення:

– Прибрати пряму можливість віднесення 100% витрат на роялті, що сплачуються нерезидентам, на витрати;
– Ввести обмеження віднесення таких сум на витрати в розмірі 4% від суми доходу минулого року;
– Надати право для підтвердження витрат на роялті застосовувати ст. 39 ПКУ з метою обґрунтування відповідності ціни правилом «витягнутої руки».

Слід зазначити, що підтвердження витрат за правилами «протянутої руки» обійдеться підприємствам в чималу суму. Наприклад, підготовка документації для реалізації такого права коштує від 150 тис.грн. за одним тільки контрактом. При тому, що платежі роялті у провайдерів програмної послуги становлять приблизно 80% собівартості продукції, товарів, послуг.

Телекомпалата вважає такі зміни не прийнятними. Звернулася до Голови профільного Комітету ВРУ М. Южаніної, народного депутату А. Журжія з проханням виключити з законопроекту 3422 новації для ТВ підприємств і залишити п. 140.5.6. ПКУ в чинній редакції, що дозволяє без додаткових витрат на обґрунтування ціни за правилом «витягнутої руки» відносити всі витрати на роялті сплачених нерезиденту.

Законопроект 3422 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56965