21 липня 2016 р. відбувся Експертний круглий стіл на тему: «Актуальні аспекти законодавчого регулювання авторського права в Україні: Internet & Software». Круглий стіл організовано Комітетом ВРУ з питань інформатизації та зв’язку спільно з Телекомунікаційною палатою України та представництвом Google в Україні.

В роботі круглого столу взяли участь представники державної влади, профільних асоціацій сфери медіа і телекомунікацій та вітчизняні експерти з питань захисту авторських та суміжних прав.

«Наш Комітет готовий працювати над законодавством у сфері захисту авторського права, проте питання не вирішиться прийняттям одного закону, а потребує комплексного підходу, починаючи з реформування судової системи України» – з таких слів розпочав свій виступ Олександр ДАНЧЕНКО, Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

«Тема захисту авторського права в мережі Інтернет визріла давно, але кожен учасник цього процесу, звичайно, намагається відстоювати свої інтереси. Проте маю надію, що наш експертний круглий стіл стане важливим кроком до подальшої плідної співпраці між владою, власниками авторського права та постачальниками контенту» – зазначив Олег ЯКИМЧУК, Директор з питань взаємодії з органами державної влади компанії «Google Україна».

В свою чергу, Антоніна МАЛИШ, В.о. Голови Державної служби інтелектуальної власності України, виразила свої сподівання щодо готовності правовласників та провайдерів телекомунікацій до конструктивного діалогу та пошуку компромісних рішень, які сприятимуть збалансуванню інтересів всіх сторін.

У своєму виступі Артем АФЯН, Керуючий партнер АО «Юскутум», охарактеризував діюче законодавство України так: «Сьогоднішня система захисту авторських прав не покривається існуючими нормативними актами, а законопроект 3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» буде так само не ефективним, він вже зараз не зможе захистити правовласників та стане знищувати провайдерів».

На думку представників медіа-індустрії, механізм, прописаний в законопроекті 3081-д, дозволяє правовласнику, який подав повідомлення про порушення його права інтелектуальної власності, або заблокувати доступ до цього контенту, або отримати відповідь від особи, яка вважає, що контент розміщений їм законно. Що далі дозволяє обом сторонам реалізовувати своє право на захист своїх інтересів у суді, як на цивілізований спосіб вирішення спорів. Так як законопроект 3081-д досить чітко регулює ті відносини, які раніше не були відрегульовані, він дає законодавчий захист всім учасникам “екосистеми”: сайтам, правовласникам, хостинг-провайдерам та іншим.

«Насправді представники ринку телекомунікацій теж зацікавлені у захисті авторських прав і виступають за створення ефективного правового підґрунтя. Проте проект закону про кінематограф у теперішній редакції накладає на операторів додаткові зобов’язання, тим самим викреслює їх зі списку союзників правовласників» –розповіла присутнім Тетяна ПОПОВА, Голова Ради Телекомпалати України.

«Оператори готові виконувати процедуру досудового блокування піратського контенту строком на п’ять, десять та, навіть, тридцять діб. Але в результаті вони мають отримати рішення суду, в якому чітко буде вказано, що дії оператора були правомірними» – наголосив Олександр ОЛЬШАНСЬКИЙ, президент холдингу Internet Invest Group

З іншого боку, виразив своє міркування щодо діючої процедури захисту авторських прав Федір ГРЕЧАНІНОВ, Директор із стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia: «В Україні у всіх є право на судовий захист своїх інтересів. Але сьогоднішні регуляції, на жаль, не дозволяють нам, правовласникам, це право реалізувати. Тому що для судового розгляду потрібно знати власника сайту, на якому розміщений спірний контент. Сайт, урл сайту, не може бути відповідачем у суді. Часто сайти, що розміщують нелегально контент, не розкривають своїх власників. Ідентифікація власника сайту є першим кроком на шляху до правового захисту».

Отже, Олександр ДАНЧЕНКО запропонував наступні кроки по досягненню консенсусу між правовласниками та операторами, а саме:

  • підготовка та підписання меморандуму між виробниками контенту та операторами, як акт саморегулювання та взаємодії у сфері захисту авторських прав та боротьби з піратським контентом;

  • продовження обговорення законопроекту, що задовольнить інтереси як медіа, так і операторів;

  • проведення експертного семінару інженерів та юристів щодо вироблення механізму захисту авторських прав з урахуванням розвитку технологій.

Представники правовласників, однак, зауважили, що всі ці запропонованi кроки не повинні стати бар’єром для підписання законопроекту 3081-д у тому вигляді, в якому він є зараз, тому що він вже дозволяє захистити від нелегального використання об’єктів права інтелектуальної власності.

Усі присутні учасники круглого столу виразили готовність до подальшої співпраці.

Телекомунікаційна палата України та всi спiворганiзатори заходу щиро дякують усім присутнім за прояв активної позиції та сподіваються на результативність подальших дій зі створення сприятливих умов для розвитку ринку медіа та телекомунікацій України!