№ 2811 від 27.12.2023 р. 

Членкині Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, Голові тимчасової спеціальної комісії з питань захисту інвесторів

Янченко Г.І.

 

              

 

                                                                                                  

Щодо незаконних вимог здійснення оплати

за електро-, газо- та теплопостачання за період

окупації деяких територій України

 

Шановна Галино Ігорівно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери  аудіовізуальних медіа послуг, цифрових медіа, Інтернету, засвідчує Вам свою повагу та звертається з наступного приводу. 

У нашого учасника ПрАТ «ДАТАГРУП» незаконно вимагають здійснення оплати за електро/ газо- та теплопостачання за період окупації деяких територій України.

«ДАТАГРУП» – всеукраїнський постачальник послуг зв’язку для бізнесу та дому. Їх телеком-рішення забезпечують надійний зв’язок для корпоративного, міжоператорського та домашнього сегментів. Компанії довіряють розробку і впровадження інновацій представники державного сектора і оборонних структур. Сьогодні вони забезпечують електронними комунікаційними послугами абонентів у більш ніж 90 населених пунктах України.

Головним інвестором з часткою понад 96% є Horizon Capital, що є провідною приватною інвестиційною компанією в регіоні Центрально-Східної Європи. З початку повномасштабного вторгнення «ДАТАГРУП» передала допомоги для ЗСУ та Україні на понад 320 млн. грн. Компанія є надійним та зручним партнером з власною мережею близько 35 000 км в Україні та за кордоном. Останнім часом, інвестовано 700 млн в модернізацію та енергонезалежність мережі для підтримки її сталості навіть під час блекаутів.

Проте, незважаючи, на усі безпрецедентні дії, які здійснюються цією компанією для забезпечення зв’язком населення, «ДАТАГРУП» піддається незаконним вимогам зі сторони постачальників електро/енергетичних послуг щодо оплати таких послуг за період тимчасової окупації деяких територій України, зокрема, у місті Мелітополь та Херсон, які фактично не споживалися «ДАТАГРУП».

Вказані незаконні дії є резонансними та знаковими подіями для нашого головного інвестора Horizon Capital, а такі незаконні вимоги однозначно знижують рівень інвестиційної привабливості держави в цілому.

Враховуючи постанову ВРУ «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів» від 6 жовтня 2022 року № 2637-IX, та визначене одне з головних завдань комісії – забезпечення захисту прав інвесторів (бізнесу), просимо втрутитися в ситуацію з огляду на наступне.

Підприємства, що надають послуги електричної енергії, централізованого опалення і постачання гарячої води, зокрема, ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» та ПрАТ «Херсонська теплоелектроцентраль», почали незаконно вимагати оплати за послуги, які фактично не споживались «ДАТАГРУП». Оскільки, «ДАТАГРУП» взагалі було позбавлене можливості отримувати вказані послуги з підстав, у тому числі, руйнування власних електронних комунікаційних мереж. 

Тому склалася ситуація для «ДАТАГРУП», за якої від незалежних від них причини, не отримуючи послуги, отримують більше ніж через рік вимоги щодо сплати боргу за електроенергію централізоване опалення і постачання гарячої, які фактично не споживались.

Крім того, оплачуючи такі рахунки та вимоги підприємство ризикує бути притягнутим до кримінальної відповідальності відповідно до статті 1112 Кримінального кодексу України, якою встановлено відповідальність за пособництво державі-агресору, а відповідно до статті 1102 також встановлено кримінальну відповідальність за фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Також, згідно ч. 2 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», здійснення господарської діяльності юридичними особами, місцезнаходженням яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

Виконуючи вказані вимоги, компанія не має права здійснювати оплату за послуги підприємства, надані в рамках здійснення господарської діяльності на території Херсонської та Мелітопольської міської територіальної громади за період її тимчасової окупації.

Отже, просимо Вас, пані Галино, допомогти у врегулюванні питання на законодавчому рівні:

– щодо не здійснення нарахування заборгованості в подальшому;

– визначити необхідність списання вже нарахованих сум заборгованості за електричну енергію, централізоване опалення і постачання гарячої води в Херсонській та Мелітопольській міських територіальних громадах за період їх тимчасової окупації.

 Зі свого повідомляємо, що готові долучитися до обговорення цього питання та надати експертну підтримку в організованих нарадах.

З повагою

 Директор асоціації

«Телекомунікаційна палата України»                                              М. Пригорницька