№ 2812 від 29.12.2023 р.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України

Щодо реалізації норм Закону «Про хмарні послуги»

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, засвідчує свою повагу та звертається з приводу наступного.

Верховною Радою України 17.02.2022 прийнято Закон України «Про хмарні послуги» (далі – Закон). Відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону, а також враховуючи інші положення цього Закону, Кабінет Міністрів України повинен був у шестимісячний строк (до 17 березня 2023 року) з дня набрання чинності цим Законом:

  • визначити структуру, порядок формування та використання електронних каталогів хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
  • визначити вимоги до надавачів хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних, яким надавач хмарних послуг має відповідати для внесення до переліку за відповідними видами послуг, та порядок підтвердження відповідності цим вимогам;
  • встановити порядок надання хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних, пов’язаних з обробкою державних інформаційних ресурсів;
  • визначити порядок підготовки пропозицій щодо використання хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та їх розгляду;
  • забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Проте, вказані нормативно-правові акти не розроблені та не винесені на громадське обговорення, враховуючи вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Мінімальний строк для обговорення проектів регуляторних актів становить не менше місяця.

Cтаном на 27 грудня 2023 року набув чинності  Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг» (від 23 серпня 2023 року № 3343-IX), яким визначено, що регулятор комунікаційних послуг – центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах організації спеціального зв’язку, захисту інформації”.

Згідно з пунктом 2 «Прикінцевих положень» Кабінету Міністрів України надано доручення вжити заходів щодо прийняття та/або оновлення нормативних актів органів виконавчої влади, що випливають з цього Закону, забезпечивши набрання ними чинності одночасно з набранням чинності цим Законом.

Враховуючи вказане, просимо повідомити наступне:

  1. Які нормативно-правові акти розроблені/розпочато роботу з їх розробки на виконання Закону України «Про хмарні послуги»? У разі їх розробки просимо надати їх редакції для ознайомлення.
  2. Чи створені робочі групи з метою напрацювання вказаних підзаконних нормативно-правових актів? У разі їх створення, будемо вдячні за залучення до їх роботи.

З повагою

Голова Ради асоціації

«Телекомунікаційна палата України»                                              Т.Попова