Сьогодні представники Телкомпалати України взяли участь в Експертному обговоренні Дослідницької служби ВРУ на тему: “Розвиток сфери електронних комунікацій”.
 
Тетяна Попова, Голова Ради ТелПУ, розповіла про поточну ситуацію з доступом до інфраструктури та іншими проблемними питаннями, що протистоять сталому розвитку електронних комунікацій в Україні.
 
Тетяна Володимирівна під час свого виступу назвала 5 складових, які сприятимуть швидкому відновленню та розбудові мереж електронних комунікацій:
1. Доступ до інфраструктури – потрібні законодавчо закріплені компромісні рішення з власниками та управителями інфраструктури багатоквартирних будинків;
2. Підтримка державою галузі елетронних комунікацій;
3. Вирішення проблем з енерго- та теплопостачальниками – необгрунтовані рахунки за послуги, які фактично не надаються на тимчасово окупованих територіях, покладають фінансовий тягар на провайдерів та несуть ризики кримінальної відповідальності;
4. Захист кадрового резерву – потрібна спрощена процедура найму працівників з урахуванням інклюзивності та розширення прав ветеранів та осіб з інваалідністю;
5. Заохочення бізнесу працювати за принципами ESG – потрібно заохочувати підприємства елкому переходити на “зелені” принципи ведення бізнесу.
 
Також Тетяна Попова окремо відмітила, що ринок високо цінить відкритість та прозорість роботи НКЕК.
 
В свою чергу Член Ради ТелПУ Євген Лапченко під час свого виступу акцентував увагу на тому, що Україна одна з перших імплементувала положення Європейського Кодексу електронних комунікацій, проте потрібно докласти більше зусиль та посприяти створенню технологічно нейтральної правової основи регулювання діяльності у сфері телекомунікацій та РЧС (в тому числі в радіочастотному спектрі 2100 МГц), а також підтримувати впровадження принципу технологічної нейтральності під час прийняття будь-яких державницьких рішень.