№ 2804 від 01.12.2023 р.

Голові Верховної Ради України

Стефанчуку Руслану Олексійовичу

Головам Депутатських фракції і груп

(за списком)

Копія: Голові Комітету Верховної Ради України  з питань цифрової трансформації

Крячку Михайлу Валерійовичу

Щодо необхідності прийняття законопроекту реєстр. № 9593

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери  аудіовізуальних медіа послуг, цифрових медіа, Інтернету, засвідчує Вам свою повагу та звертається з наступного приводу. 

У Верховній Раді України 09 серпня 2023 року зареєстровано законопроєкт  № 9593 «Про внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)».

Законопроєкт спрямований на недопущення демонтажу електронних комунікаційних мереж чи їх частин в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, окрім як за рішенням постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг чи за рішенням суду.

На сьогодні існує проблема масового невиконання власниками (володільцями) інфраструктури об’єкта доступу вимог Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж». У тому числі, такі власники (володільці) інфраструктури відмовляються переукладати договори з доступу та здійснюють фактичний демонтаж електронних комунікаційних мереж та засобів електронних комунікацій, у зв’язку з чим одномоментно припиняється надання електронних комунікаційних послуг.

Вказані дії власників (володільців) інфраструктури призводять до загрози припинення на певний період постачання електронних комунікаційних послуг населенню, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, на об’єктах критичної інфраструктури, що у період дії правового режиму воєнного стану вважаємо неприпустимим. Адже це унеможливлює добросовісне виконання Указу Президента України про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану, позбавляє абонентів права на отримання якісного та стабільного зв’язку.

Враховуючи вказане, просимо якнайскоріше включити до порядку денного сесії Верховної Ради України та визначити невідкладним проєкт Закону «Про внесення змін до статті 115 Закону України “Про електронні комунікації” (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)» від 09.08.2023 № 9593.

Щиро сподіваємося на підтримку!

 

З повагою

Голова Ради асоціації                                                       Т. Попова