№ 2795 від 22.09.2023 р.

 Голові Національної ради України           з питань телебачення та радіомовлення

О.В. ГЕРАСИМ’ЮК

Пропозиція щодо проведення обговорення процедури створення

органів спільного регулювання

 Шановна Ольго Володимирівно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери аудіовізуальних медіа послуг, цифрових медіа, Інтернету, засвідчує Вам свою повагу та звертається з наступного приводу.

Згідно Закону України «Про медіа» з 30 вересня 2023 року при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення розпочнеться формування органів спільного регулювання, з метою забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа у розробці та визначенні вимог до змісту інформації, яка поширюється медіа, недопущення цензури і зловживання свободою слова.

Відповідно до частини першої статті 93 Закону України «Про медіа» (далі – Закон) органи спільного регулювання утворюються ліцензіатами та реєстрантами, а також їх громадськими об’єднаннями та об’єднаннями підприємств у формі громадських спілок у порядку, передбаченому Законом України “Про громадські об’єднання”, з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. У цілому розділом VII Закону передбачено деякі процедурні моменти спільного регулювання у сфері медіа.

Проте, вказані положення Закону, на нашу думку, не в повній мірі надають вичерпних відповідей на практичні питання реалізації спільного регулювання у сфері медіа.

Разом з тим, під час створення органів співрегулювання в аудіовізуальній сфері повинно бути враховано збалансованість складу майбутніх органів співрегулювання та враховано європейський досвід.

Враховуючи вказане, звертаємось до Національної ради з пропозицією провести публічне обговорення процедури створення органів спільного регулювання та подальшої їх роботи.

Пропонуємо провести таке обговорення за участі профільних асоціацій та представників суб’єктів сфери медіа.

 

З повагою

Голова Ради                                                                                Т. Попова