№ 2794 від 15.09.2023 р.

Комітет Верховної Ради України з питань

аграрної та земельної політики

Комітет Верховної Ради України з питань

цифрової трансформації

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади,

місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики

Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу

Копія:

Міністерство цифрової трансформації України

 

Щодо підтримки законопроекту № 9549 від 01.08.2023

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні  аудіовізуальних медіа послуг, цифрових медіа, Інтернету, засвідчує свою повагу та звертається з приводу наступного. 

01 серпня у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури» за реєстр. № 9549 від 01.08.2023 р., ініціатором якого виступило Міністерство цифрової трансформації України.

Даний проект розроблений Міністерством з метою спрощення процедури отримання постачальниками електронних комунікаційних послуг та/або мереж права на користування земельними ділянками для розгортання та експлуатації електронних комунікаційних мереж та/або інфраструктури для забезпечення покриття населення України зв’язком четвертого покоління та мобільним високошвидкісним Інтернетом.

На сьогодні підприємства сфери електронних комунікацій зіштовхуються з проблемами довготривалої процедури відведення земельних ділянок для розміщення об’єктів цифрової інфраструктури, органи місцевого самоврядування практично ніколи не дотримуються 30-денного терміну розгляду документів, а подекуди тривають понад рік.

Прийняття законопроекту дійсно сприятиме пришвидшенню процесу відведення земельних ділянок для розміщення об’єктів цифрової інфраструктури, а також розміщення тимчасових технічних засобів та/або споруд інфраструктури електронних комунікаційних мереж, що в свою чергу забезпечить більш швидке покриття території України мобільним зв’язком четвертого покоління та мобільним широкосмуговим доступом до мережі Інтернет.

В умовах реалій сьогодення швидкість прийняття рішень безпосередньо впливає на сталість та функціонування мереж, а згаданий проект Закону допоможе спростити процес врегулювання земельних відносин, скоротити строки розгляду клопотань постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж щодо відведення земельних ділянок, передачі їх в оренду, розробки та затвердження нормативної грошової оцінки земельних ділянок й прийняття рішень за результатами розгляду таких клопотань, а також скорочення строку оприлюднення проектів таких рішень.

У зв’язку з означеним вище, звертаємося до Вас з проханням посприяти підтримці та погодженню Законопроекту  № 9549 від 01.08.2023 р. та його якнайшвидшому прийняттю.

З повагою

Голова Ради                                                                                Т. Попова