№ 2752 від 10.03.2023 р.

Національна рада України з питань

телебачення і радіомовлення

Щодо надання роз’яснення

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створено з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери цифрових аудіовізуальних послуг, цифрових медіа, Інтернет, звертається з приводу наступного.

Закон України «Про медіа» (далі – Закон) набуває чинності 31 березня 2023 року.

У зв’язку з чим, у суб’єктів ринку виникає велика кількість питань, які потребують уточнення з метою їх подальшої реалізації. Оскільки багато норм потрібно виконувати вже з 31 березня 2023. 

Так, вже з першого дня набуття чинності Закону суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа на замовлення зобов’язані вести облік програм, включених до його каталогу програм.

Так, ведення його може здійснюватися в електронній формі, а фіксуються: 1) назва і тривалість програми; 2) дата включення до каталогу програм та виключення з нього; 3) мова програми (крім нелінійних аудіальних медіа); 4) виробник програми (із зазначенням того, чи є ця програма європейським продуктом) та країна походження програми (крім нелінійних аудіальних медіа).

Разом з тим, Закон не визначає вимоги до такого журналу та не надає повноваження Національній раді затвердити такі вимоги, наприклад, щодо його «формату» електронної форми, або ж чи потрібно буде вказаний журнал обліку розміщувати в електронному кабінеті.

 

Враховуючи вказане, просимо повідомити наступне:

1. Які вимоги до форми журналу обліку (у тому числі електронної та паперової його форми)?

2. Чи передбачається інтерфейсом електронного кабінету розміщення журналу обліку в ньому?

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                      Т.Попова