№ 2749 від 17.02.2023 р.

 

Президенту України,

Голові Ради національної безпеки і оборони України

В.О. Зеленському

 

 

 

Щодо перегляду кількості та періодичності подання

інформації, яка вимагається

від постачальників електронних

комунікаційних мереж та/або послуг

 

Шановний Володимире Олександровичу!

Висловлюючи глибоку повагу, Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається до Вас з приводу наступного.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102 (зі змінами) 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан.

26 листопада 2022 року прийнято рішення РНБО «Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану», який введено Указом Президента України від 26 листопада 2022 року № 802/2022.

Посилаючись на вказані рішення РНБО та Укази Президента України, прийнято ряд розпоряджень Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій від  24.11.2022 № 685, від 01.12.2022 № 706 та від 04.12.2022 № 714.

Згідно вказаних розпоряджень НЦУ здійснюється щоденний, щотижневий та щомісячний збір звітних відповідей щодо надання статистичних даних в частині сталості мереж, переліку об’єктів критичної інфраструктури, кількості ліній (точок) фіксованого доступу до мережі Інтернет, кількості абонентів та аварій тощо. 

Разом з тим, звертаємо увагу, що 3 березня 2022 року прийнято Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», яким, зокрема, установлено, що: фізичні особи, фізичні особи – підприємці, юридичні особи подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.

На виконання вище вказаних розпоряджень НЦУ збирається частина звітної інформації, подання якої передбачено формою звітності № 1-Т «Сфера телекомунікацій» (квартальна, піврічна, річна) відповідно до Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації, затвердженого рішенням НКРЗІ від 05.04.2016 №180, та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 травня 2016 року за                                №739/28869, на подання якої надано відтермінування на період дії воєнного стану.

А отже, ряд вищевказаних звітних даних, на подання яких законодавством встановлена відстрочка, фактично запитується на підставі Розпоряджень НЦУ, які є обов’язковими для виконання відповідно до вимог статті 32 Закону України «Про електронні комунікації».

Ми розуміємо, що держава повинна володіти повними та об’єктивними даними стосовно сталості мереж, переліку об’єктів критичної інфраструктури, кількості аварій, тощо. Але в такому випадку вважаємо, що ці запити повинні бути обґрунтованими необхідністю управління мережами в військовий час,  максимально чіткими та конкретними і з мінімальною кількістю позицій та реально можливими строками їх виконання.

Враховуючи вказане, просимо повідомити необхідний об’єм даних, який використовується на виконання вказаних рішень РНБО та Указу Президента, а також розглянути можливість зменшення кількості подання необхідної інформації та її періодичності, яка вимагається для надання інформації від постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг.

Зі свого боку запевняємо, що готові надати експертну підтримку у вказаному питанні. 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                      Т.Попова