Від 04.10.2022 № 2707

 

Міністерство цифрової трансформації України

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку

 

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України 

 

 

Щодо залучення представників асоціації

до питань формування політики відшкодування

збитків у сфері електронних комунікацій

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

За інформацією на офіційному сайті Міністерства цифрової трансформації Світовим банком спільно із Мінцифрою, НКЕК та Київською школою економіки здійснено оцінку збитків телеком-сфери. Так, щоб відновити телеком-сферу до рівня довоєнного стану, необхідно $1,79 млрд. Через руйнування мереж прямі збитки компаній вже сягнули $0,71 млрд.

Економічні втрати телеком-ринку Світовий банк оцінив у понад $0,1 млрд. Адже компанії надають на 22% менше послуг, ніж до 24 лютого, та втрачають дохід і далі.

Разом з тим, до оцінки збитків від втрати та пошкодження мереж, а також від втрати недоотриманої вигоди, за нашою інформацією, не залучалися представники компаній  постачальників послуг зв’язку, що не сприяє отриманню фактичної інформації з першоджерел і така оцінка не може бути визнана в повній мірі релевантною.

Крім того, питання формування політики відшкодування витрат повинно здійснюватися як мінімум із залученням  кінцевих бенефіціарів – постачальників електронних комунікаційних послуг та мереж. Оскільки ми переконані, що в подальшому такі збитки повинні відшкодовуватися на принципах відкритості та справедливості розподілу коштів.

На сьогодні Порядок використання коштів з рахунка Міністерства цифрової трансформації для забезпечення протидії інформаційним загрозам з боку держави-агресора, кіберзахисту, відновлення та розвитку цифрової інфраструктури держави затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2022 р. № 751.

Так, вказаним Порядком передбачено можливість для підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності стати одержувачами коштів благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків, які надходять на поточний рахунок Мінцифри, що відкритий у Національному банку. Кошти розподіляються за напрямами за рішенням комісії з питань розподілу коштів для забезпечення протидії інформаційним загрозам з боку держави-агресора, кіберзахисту, відновлення та розвитку цифрової інфраструктури держави, утвореної Мінцифри (пункт 5 Порядку). Рішення комісії оформляється протоколом, який підписується головуючим і секретарем та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінцифри (пункт 7 Порядку).

Проте, інформація про діяльність такої комісії, про прийняті рішення та проколи засідань відсутня на офіційному сайті Міністерства.

Враховуючи вказане, просимо:

  1. Залучати представників – учасників асоціації «Телекомунікаційна палата України» до робочих груп, нарад, обговорень, які пов’язані із формуванням політики відшкодування збитків та витрат, пов’язаних з відновленням електронних комунікаційних мереж.
  2. Залучати представників постачальників електронних комунікаційних послуг та мереж до процедури оцінки збитків для її об’єктивності.
  3. Надати можливість представникам Асоціації ознайомлюватися із роботою комісії з питань розподілу коштів та брати участь у поданні заявок на отримання такої допомоги.
 
  

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                               Т.В. Попова