Від 05.10.2022 № 2711*

 

 

 

 

Першому віце-прем’єр-міністру України –

Міністру економіки України

Ю.А. СВИРИДЕНКО 

  

 

Шановна Юліє Анатоліївно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, цим листом засвідчує Вам глибоку повагу та звертається з проханням підтримати індустрію платного телебачення, а саме сприяти врегулюванню питання сплати роялті іноземним партнерам-правовласникам.

Суть проблеми у тому, що відповідно до законодавства у провайдерів програмної послуги відсутня можливість сплачувати роялті у валюті, оскільки цей вид платежу не передбачено спеціальним законодавством як підстава для розрахунків з нерезидентами.

В результаті такої ситуації несуть збитки не лише іноземні партнери-правовласники, які не отримують справедливу винагороду, але також і вітчизняні провайдери, які щоденно втрачають кошти через коливання курсу валюти.

Слід також врахувати, що більшість іноземних правовласників пішли назустріч українським користувачам, надали знижки або відстрочення платежів, отже подальша затримка платежів виглядає вкрай непартнерським кроком з боку українських провайдерів, особливо в умовах, коли правовласники припинили свою діяльність на території країни-агресора і таким чином долучилися до міжнародних санкцій.

Вирішенням проблеми є внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту» від 24 лютого 2022 року 153.

Так, підпунктом 2 пункту 14 постанови Правління Національного банку України «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24 лютого 2022 року №18 визначено, що послуги (роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі)) можуть бути оплачені лише у разі включення їх до переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано НБУ забезпечити здійснення переказів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту» №153 від 24 лютого 2022 року.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 153» від 22 липня 2022 року № 814 з переліку було виключено «розрахунки за ліцензійними договорами, у тому числі роялті», що унеможливило здійснення платежів.

Отже, просимо сприяти у внесенні змін до вищенаведеної Постанови Кабінету Міністрів України та доповнити перелік пунктом «Розрахунки за ліцензійними договорами, у тому числі роялті», відновивши попередню редакцію.

Шановна Юліє Анатоліївно, ще раз засвідчуємо Вам свою повагу, просимо зробити крок назустріч індустрії та звернутися до Кабінету Міністрів України про підтримку внесення вищенаведених змін до Постанови Кабінету Міністрів України «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту» від 24 лютого 2022 року №153.

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                               Т.В. Попова

  • Аналогічні листи надіслані до Мінфіну, Мінкульту та Нацради