Від 26.07.2022 № 2692

 

Голові Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

п. Ользі Герасим’юк

 

вул. Прорізна 2, м. Київ, 01601

 

Про підтримку провайдерів програмної послуги

 Шановна Ольго Володимирівно!

 Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створено з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери цифрових аудіовізуальних послуг, цифрових медіа, Інтернет, звертається з приводу наступного.

Цим листом висловлюємо Вам свою повагу та просимо обговорення і спільного пошуку рішення проблеми, з якою можуть найближчим часом зіткнуся провайдери програмної послуги у зв’язку з тенденцією зменшення кількості вітчизняних мовників.

За наявною інформацією протягом останнього часу щонайменше 15 українських телерадіоорганізацій заявили про припинення свого мовлення.

Зокрема, це телеканали МГ «Україна», канали LIVE, Глас, MusicBox, OTV та інші. Припиняють мовлення також і канали, які включені до універсальної програмної послуги та чисельні регіональні телеканали (наприклад, «Твоя стихія TV5», Alex.ua, «Капрі», «Сігма», ІРТА тощо).[1]

Такі зміни у телерадіопросторі України викликані цілим комплексом причин, серед яких, зокрема, загальне падіння в економіці України через воєнні дії, що призводить до зменшення надходжень від реклами, а також загальною індустріальною тенденцією зменшення популярності лінійного мовлення.

На жаль, змушені констатувати, що вказані чинники є об’єктивними та не залежать від волі телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги.

У свою чергу, зміна кількості вітчизняних програм вимагає від провайдерів програмної послуги певних юридичних дій, а саме, у випадку зміни мінімальної частки програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюються в мережі, провайдер має переоформити ліцензію.

За переоформлення ліцензії провайдера програмної послуги справляється плата у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, при умові, якщо частка програм вітчизняного виробництва в загальній концепції пакетування (переліку) програм, придбаних для ретрансляції, буде становити не менше 50 відсотків.

Згідно Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору, ліцензійний збір збільшується на 30 відсотків для провайдерів програмної послуги, якщо частка програм іноземного виробництва в загальній концепції пакетування (переліку) програм, придбаних для ретрансляції, становить понад 50 відсотків.

Враховуючи тенденцію до припинення вітчизняними мовниками своєї діяльності, очевидними стають ризики того, що виконання умов ліцензії в частині того, що частка програм вітчизняного виробництва в загальній концепції пакетування (переліку) програм, придбаних для ретрансляції, буде становити не менше 50 відсотків, вже найближчим стане неможливо виконати, оскільки в Україні буде відсутня достатня кількість вітчизняних програм.

За таких обставин, провайдери, щоб дотриматись мінімальної частки вітчизняних програм, можуть або зменшувати кількість іноземних програм, або сплачувати додатковий ліцензійний збір, що в сучасних умовах є очевидно невиправданим кроком.

У зв’язку з цим, пропонуємо вже зараз розпочати обговорення проблеми неможливості дотримання провайдерами програмної послуги мінімальної частки вітчизняних програм відповідно до концепцій пакетування (переліку) програм.

Для вирішення проблеми, просимо Національну раду розглянути пропозицію про прийняття рішення, яким тимчасово, а саме, на період дії правового режиму воєнного стану та три роки після його припинення або скасування дозволити провайдерам програмної послуги відступити від їх загальних концепцій пакетування (переліку) програм, придбаних для ретрансляції, в частині виконання умов мінімальної частки програм вітчизняного виробництва в загальній кількості програм, що ретранслюється.

Шановна Ольго Володимирівно, просимо позитивно розглянути нашу пропозицію та допомогти провайдерам. Зі свого боку готові надати додаткову інформацію та взяти участь у спільному обговорені.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                           Т.В. Попова

[1] Тиша в ефірі. Які українські теле- і радіокомпанії припинили мовлення через війну. Детектор медіа. 15.07.2022 р.