Від 05.03.2022 № 2660

Комітет ВРУ з питань цифрової трансформації

Народному депутату України

Федієнку О.П.

Кабінет Міністрів України

Міністерство цифрової трансформації України

Міністерство фінансів України

 Щодо необхідності продовження дії

удосконалених електронних підписів

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій та діє в інтересах своїх учасників, звертається з приводу наступного.

Постанова КМУ «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» від 
3 березня 2020 р. № 193, яка дозволяла та регулювала використання удосконалених електронних підписів (далі – УЕП), повинна припинити свою 05 березня 2022 року.

Разом з тим, згідно інформації на Урядовому порталі обов’язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінували до 31 березня.

Так, 23 лютого 2022 року Урядом ці зміни було ухвалено. Проте, напевно, їх не встигли опублікувати, у зв’язку з подіями 24 лютого 2022 року.

Однак, вже 04.03.2022 року, УЕПи у багатьох компаній перестали працювати. Зазначене питання є терміновим, оскільки відсутня можливість у компаній підписувати електронну документацію, що є вкрай актуальним під час військових дій з РФ. Проте, в даний час є нагальна необхідність здійснювати підприємствами свою діяльність, тим самим підтримувати обороноздатність нашої економіки. 

Тому, просимо як найшвидше втрутитися в цю ситуацію та надати можливість, у зв’язку з ситуацією, що склалася в країні, продовжити дію УЕП, так як замінити їх на КЕП наразі неможливо.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова