Від 14.02.2022 № 2657

 Заступнику Голови Комітету ВРУ

з питань цифрової трансформації

Федієнку О.П.

 

Щодо питань, пов’язаних із спрощенням

доступу до елементів інфраструктури

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» засвідчує Вам свою повагу і за результатами наради, що відбулась 3 лютого з питань доступу для розташування технічних засобів телекомунікацій, повідомляємо наступне.

Практика застосування норм Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ) свідчить про необхідність удосконалення деяких норм, зокрема, в частині укладення/переукладення договорів, предметом яких є доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу, визначення розміру плати за доступ та розподілу витрат власника між всіма замовниками, що сумісно використовують елементи інфраструктури, питання доступу до об’єктів, що перебувають у спільній власності, а також забезпечення сталості роботи мережі на етапі зміни власника, управляючої компанії тощо.

У додатку до листа надсилаємо конкретні пропозиції до законодавства, зокрема, до Законів України «Про доступ», «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про житлово-комунальні послуги», які спрямовані на спрощення доступу операторів електронних комунікацій до інфраструктури об’єктів доступу. Вказані зміни є передумовою розбудови  та розвитку цифрової економіки та практичної реалізації проекту «Держава у смартфоні».

Окремо, хочемо наголосити на змінах до Законів України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та «Про житлово-комунальні послуги».

З метою отримання більших доходів від розміщення електронних комунікаційних мереж Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та Управляючі компанії свідомо ігнорують законодавство про доступ, вимагають від операторів, провайдерів укладення договорів сервітуту, договір про співпрацю, агентського договору, договору про участь у витратах і т. д ., тобто будь-яких інших, відмінних від договору про доступ.

При цьому, процес розміщення обладнання на об’єктах доступу супроводжується категоричною відмовою застосування норм Закону про доступ, погрозами відключення обладнання від електроживлення, демонтажу обладнання та визнання його безхазяйним.

Вказані дії мотивують тим, що у спеціальному законодавстві відсутні чіткі компетенції для ОСББ та Управителів багатоквартирних будинків, які знаходяться у спільній власності, забезпечувати надання доступу.

Таким чином, пропонуємо зазначену прогалину вирішити шляхом внесення відповідних змін (додаємо пропозиції).

Ці пропозиції також Асоціація надсилала і на адресу Міністерства розвитку громад та територій України. Проте, вони не були підтримані (лист додаємо).

Враховуючи вказане, просимо Вас, шановний Олександре Павловичу, внести законодавчу ініціативу з метою усунення вказаних проблемних питань.

Голова Ради Асоціації                                                                Т.В. Попова

KPI_TelPU2022#3