Від 05.01.2022 № 2647

 

Міністерство розвитку громад та територій України

Міністерство цифрової трансформації України

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації

 

 

Копія: Заступнику Міністра економіки України

Новіковій І. Ю

 

Про додаткове обговорення питань, пов’язаних із спрощенням доступу

до елементів інфраструктури

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує гравців ринку цифрових комунікацій України, засвідчує вам свою повагу та звертається з приводу наступного.

Для забезпечення конструктивного додаткового обговорення на нараді, яку проводить 14.01.2022р. Мінекономіки з питань, пов’язаних із спрощенням доступу провайдерами, операторами до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі, об’єктах фізичної інфраструктури електронних комунікацій, просимо розглянути пропозицію, що потребує включення до Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату з подальшим його обговоренням.

Асоціація просить учасників наради взяти до уваги, що спрощення доступу  операторів електронних комунікацій до інфраструктури  об’єктів доступу є передумовою розбудови телекомунікаційної інфраструктури та доступності до мережі Інтернет, що, в свою чергу, є основою розвитку цифрової економіки та практичної реалізації проекту «Держава у смартфоні».

Так, згідно ч. 5 ст. 25 Закону України «Про електронні комунікації» доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі, що не перебувають у власності постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж для розгортання загальнодоступних електронних комунікаційних мереж, здійснюється відповідно до Закону України “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж”.

Забороняється вимагати від операторів отримання або подання будь-яких додаткових дозвільних документів для розміщення технічних засобів електронних комунікацій, споруд електронних комунікаційних мереж на елементах інфраструктури відповідного об’єкта будівництва, транспорту, електроенергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі, об’єктах фізичної інфраструктури електронних комунікацій, крім передбачених законом.

Натомість, практика застосування норм Закону України “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж” свідчить про необхідність удосконалення деяких норм, зокрема в частині укладення/переукладення договорів, предметом яких є доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу, визначення розміру плати за доступ та розподілу витрат власника між всіма замовниками, що сумісно використовують елементи інфраструктури, питання доступу до об’єктів, що перебувають у спільній власності, а також забезпечення сталості роботи мережі на етапі зміни власника, управляючої компанії тощо.

Будемо вдячні за експертну підтримку та конструктивний діалог щодо запропонованих законодавчих змін та прийняття рішення щодо включення цього питання до Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1413-р.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова

KPI_TelPU2022#1