Від 20.10.2021 № 2631

 Міністерство економіки Украни

 Державна регуляторна служба України

 Щодо   перегляду Плану заходів щодо

 дерегуляції господарської діяльності

та покращення бізнес-клімату

 

Асоціацією «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує провідних операторів, провайдерів телекомунікацій, здійснено аналіз виконання Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 1413-р. (далі – План заходів).

Так, слід відмітити, що згідно з переліком Плану заходів, підготовлено та введено в дію законодавчі акти, що дозволили скасували додаткові бар’єри для ведення господарської діяльності, зокрема:

 спрощено надання статистичних даних шляхом подання звітності операторами, провайдерами телекомунікацій до єдиного державного органу;

у Законі України “Про електронні комунікації» оптимізовано заходи державного нагляду (контролю) у сфері телекомунікацій шляхом скасування повноважень органу державного нагляду (контролю) щодо проведення планових перевірок;

 внесено змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування податком на додану вартість електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізичним особам, місце постачання яких розташовано на митній території України та  вирівняно умови оподаткування для вітчизняних провайдерів платного телебачення та зарубіжних сервісів, що надають послуги доступу до контенту (наприклад, Нетфлікс).

Очевидно, що вже впроваджені Урядом заходи з дерегуляції позитивно відобразилися на інвестиційній привабливості телекомунікаційної галузі.

Разом з цим, у Плані заходів, все ще залишились невиконаними завдання для спрощення умов провадження підприємницької діяльності, зокрема у сфері електронних комунікацій, колективного управління правами, оподаткування та звітності.

Отже, План заходів потребує перегляду, а також доповнення його новими завданнями щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату, в зв’язку з виникненням додаткових проблемних бар’єри для ведення господарської діяльності.

Просимо розглянути пропозиції Асоціації та повідомити про результати їх розгляду.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова

KPI_TelPU2021#3