Від 07.10.2021 р. № 2629

Міністерство фінансів України

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

Про розгляд на Експертній раді проекту УПК з

зі сплати податку з доходів нерезидента

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), що діє в інтересах своїх учасників, принагідно дякує за приділену увагу проблематиці питання щодо утримання та сплати податку з доходу нерезидента у вигляді роялті, що виплачується нерезиденту уповноваженою ним особою (Агентом) та розуміння необхідності підготовки узагальнюючої податкової консультації з цього питання (далі – консультація).

На звернення Асоціації від 12.05.2021 р. № 2596 до Міністерства фінансів України було отримано відповідь від Державної податкової служби України з роз’ясненнями відносно утримання та сплати податку на доходи нерезидента з джерелом їх походження з України, у вигляді роялті, що виплачується  нерезиденту через уповноважену ним особу (копія додається). Така позиція податкового органу, очевидно, може стати змістовним наповненням очікуваної Асоціацією консультації  з порушеного питання.

Асоціація стурбована ситуацією, що скалася у зв’язку з такою позицією податкового органу, адже під загрозою закриття агентського бізнесу у сфері платного телебачення, що спричинить абсолютний відтік інвестицій іноземних виробників контенту.

Крім того, за наявною інформацією іноземні правовласники  також занепокоєні перспективами зростання податків  з власних доходів та звернулись до посольств щодо обмеження можливості застосування міжнародних договорів.

В зв’язку з цим Асоціація просить Міністерство фінансів України запросити на засідання та залучати для підготовки пропозицій та рекомендацій щодо підготовки проекту відповідної узагальнюючої консультацій експертів Асоціації, які мають необхідні знання та компетенцію щодо питань оподаткування, які будуть розглядатися Експертною радою.

Крім цього, враховуючи процедуру підготовки та надання консультацій, що визначена Порядком надання узагальнюючих податкових консультацій, що затверджено наказом Міністерства фінансів України 1.10.2017 за № 1266/31134 (зі змінами та доповненнями в редакції наказу № 337 від 10.06.2021), при підготовці матеріалів, у т.ч узагальненої інформації про результати практичного застосування законодавства з порушеного питання, та наданні їх Міністерством фінансів на розгляд членам Експертної ради для підготовки пропозицій та рекомендацій щодо проекту відповідної консультації, просимо врахувати доповнення до позиції податкового органу, що викладено у додатку 2 до цього листа.

Асоціація наполегливо просить врахувати інформацію та коментарі, що додаються при підготовці і прийняті консультації щодо утримання та сплати податку з доходу нерезидента у вигляді роялті, що виплачується нерезиденту уповноваженою ним особою (Агентом), а також залучити представників Асоціації для участі у засіданні Експертної ради з підготовки відповідної узагальнюючої консультації.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                              Т.В. Попова

KPI_TelPU2021#3