Телекомунікаційна палата України виступила організатором конференції PayTV in Ukraine-2015: Модель Ринку Майбутнього в рамках KIEV MEDIA WEEK 2015 року, на якій вдалося забезпечити перші в історії публічні і, головне, продуктивні переговори між двома основними силами індустрії платного ТБ.

Состоялся первый публичный диалог между медиа и провайдерами

Состоялся первый публичный диалог между медиа и провайдерами

Парадокс, але ще однією причиною, яка прискорила початок переговорів між лідерами галузі і вироблення конкретних рішень, стали останні негативні події в економіці та політиці України.

Сьогодні ринок медіа переживає критичне зниження доходів і від реклами, і від продакшена. За оцінкою експертів, доходи у валюті впали як мінімум в 2 рази.

Крім того, ринок зазнає прямі збитки внаслідок заборони на використання вже закупленого для трансляції російського контенту. Природньо, в цій ситуації медіа прагнуть розвивати власне in-house виробництво, але це також вимагає великих грошей.

Додамо до цього ще й тенденцію на відтік в нелінійний телеперегляд, зміна власниками телеканалів політики субсидування збиткового телебізнесу. І як результат, медіа знаходяться в пошуку нових і, найголовніше, стабільних доходів.

З іншого боку, оператори платного телебачення, а точніше ті з них, хто веде чесний бізнес, також перебувають не в кращому становищі.

Так, для наповнення пакетів телепрограм вони змушені продовжувати відраховувати фантастичні суми за іноземний контент, рахунки за який виставляються у валюті.

При цьому кінцевий споживач не готовий платити більше за традиційне лінійне телебачення і вважає за краще переключитися на нелінійний інтернет-контент або взагалі починає користуватися послугами нелегальних платформ.

«За нашими оцінками, нелегальними платформами користується мільйон абонентів, і наше з вами завдання – вивести їх звідти і зробити їх споживачами наших послуг» – зазначив Костянтин Гріцак на конференції.
Легальні учасники ринку постійно говорять про необхідність ведення бізнесу по-чесному, але по факту ми маємо демпінгові війни і under-reporting, породжені, перш за все, відсутністю реальних кроків з боку держави і правовласників у боротьбі з піратством.
Крім того, на ринку застосовуються різні підходи до регулювання різних технологічних платформ, що створює нерівні умови ведення бізнесу.

Состоялся первый публичный диалог между медиа и провайдерами

Состоялся первый публичный диалог между медиа и провайдерами

Состоялся первый публичный диалог между медиа и провайдерами

У цій ситуації телеком-компанії очікують в першу чергу змін в регуляторному середовищі і реальних дій проти піратства.
«І в цій ситуації ми бачимо єдиний вихід: легальному бізнесу медіа і телекому необхідно об’єднатися і створити працюючу модель ринку платного телебачення України. Основні цілі цієї моделі – це збільшення доходів обох індустрій і повне припинення діяльності нелегальних платформ платного ТБ »- так прокоментував директор Телекомпалати України, Костянтин Грицак.

Телекомпалата України, як об’єднання легальних учасників ринку, зацікавлена, щоб на ринку встановилися прозорі відносини між обома індустріями. Ми переконані, що це стане запорукою процвітання тих, хто сповідує чесні принципи ведення бізнесу.

Всі учасники конференції погодилися з такими необхідними змінами на ринку:
∙ для забезпечення комерційних відносин провайдери і медіагрупи повинні почати транслювати телеканали в закодованому вигляді як на супутнику, так і в цифрових мережах “Зеонбуд”;
∙ внести зміни в чинне законодавство з метою зменшення числа загальнообов’язкових програм (УПУ), зробити рішучі кроки по створенню єдиних правил і умов на ринку для всіх ТВ-провайдерів, незалежно від технологій доставки сигналу, використовуваних ними;
∙ забезпечити контроль виконання встановлених правил і умов;
∙ боротися з піратством;
∙ виробити дієвий механізм з метою реалізації дорожньої карти перерахованих змін;
∙ домовитися про ціну продуктів.

Результатом зустрічі також стала домовленість про створення робочої групи і навіть про дату першої її зустрічі. Представники влади пообіцяли ініціювати відповідні зміни в галузевому законі.