Лист від 18.12.2019р. № 2397

Голові Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації

М.В. Крячку

Шановний Михайле Валерійовичу!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» висловлює Вам вдячність за запрошення до участі у слуханнях, які відбудуться 23 грудня 2019 року, у Комітеті на тему: «Національна кібербезпека та кіберзахист України, у тому числі критичної інфраструктури».

Зі свого боку направляємо нижчевикладені пропозиції Асоціації до проекту Рекомендацій Комітетських слухань та просимо їх розглянути і врахувати.

Пропозиції асоціації «Телекомунікаційна палата України» до проекту Рекомендацій слухань у Комітеті ВРУ з питань цифрової трансформації:

  1. З метою уникнення застосування неправомірних заходів зі сторони відповідальних державних органів до операторів телекомунікацій прискорити розробку та прийняття підзаконних нормативно-правових актів на виконання норм Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», який було прийнято ще у 2017 році, зокрема, Порядку формування переліку об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, переліку таких об’єктів та порядок їх внесення до державного реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також порядок формування та забезпечення функціонування державного реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури (частина третя статті 4 Закону).
  2. Розробити та прийняти проект Закону щодо імплементації у національне законодавство положень Конвенції про кіберзлочинність та інших заходів протидії злочинам у кіберпросторі.
  3. Сприяти прийняттю в цілому проекту Закону «Про публічні електронні реєстри» (реєстр. № 2110 від 10.09.2019), що створить єдине правове поле для функціонування та інформаційної взаємодії державних, комунальних та інших реєстрів, кадастрів та інформаційних систем.
  4. Сприяти прийняттю в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» (щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації) (реєстр. № 2043)
  5. Переглянути закони та підзаконні нормативно-правові акти в частині імплементації міжнародного досвіду, а саме Директиви NIS, в сферах інформаційної та кібербезпеки.

З повагою,

Тетяна Попова, Голова Ради Асоціації