№ 2484 від 27.07.2020

Міністерство цифрової трансформації

Щодо деяких питань, пов’язаних
із підключенням віддалених шкіл
до послуги доступу до Інтернету

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», як асоціація підприємств сфери надання телекомунікаційних послуг, звертається з приводу наступного.
10 липня представниками Мінцифри була ініційована та проведена робоча нарада за участі профільних асоціацій, представників операторів, провайдерів телекомунікацій та Мінцифри стосовно підключення віддалених шкіл до Інтернету.
Вказана нарада, зокрема, була організована у зв’язку з тим, що Урядом було анонсовано можливість здійснення освітнього процесу з 1 вересня повністю дистанційно у зв’язку з  епідеміолігічною ситуацією. Проте, на сьогодні, за даними Мінцифри від 500 до 600 шкіл не підключені до Інтернету.
Так, враховуючи проведену нараду, в учасників Телекомпалати залишилися деякі питання з впровадження проекту з підключення шкіл до Інтернету, а саме:
– Чи вже сформовано (затверджено) програму розподілу державних коштів та які плануються етапи будівництва мереж у населених пунктах та етапи будівництва магістральних мереж до віддалених населених пунктів?
Які передбачено терміни затвердження фінансування будівництва мереж, враховуючи необхідність закінчення будівництва до 1 серпня 2020 року?
– Який розмір фінансування заплановано виділити з Державного бюджету України на виконання кожного етапу будівництва ?
– Чи будуть здійснюватися роботи з будівництва магістральних мереж на основі тендерів відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»?
– Який саме адресний перелік тих 500-600 шкіл, які потребують підключення до Інтернету? Коли заплановано оприлюднити перелік шкіл та їх адрес?
– Яка планується послідовність етапів будівництва? Тобто, будівництво мереж до населеного пункту, а потім вже безпосередньо підключення шкіл, або вказані етапи будуть об’єднанні одним лотом у тендері чи виділення коштів передбачено виключно на підключення шкіл?
– Чи передбачається у вказаному проекті включення до тендерної пропозиції оплати послуг захисту трафіку від «шкідливого контенту» або ж така послуга буде покриватися за рахунок додаткових субвенцій?
Зі свого боку Асоціація запевняє, що готова брати участь у подальшому діалозі із залученням компаній-учасників нашої Асоціації та надавати експертну допомогу.
Заздалегідь вдячні за співпрацю та просимо письмово повідомити про розгляд даного листа на поштову адресу: 03067, м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 5г, 1 поверх або на адреси електронної пошти: office@telpu.com.ua та a.novak.tpu@gmail.com.

З повагою

Голова Ради Асоціації Т.В. Попова