В.о. Голови Антимонопольного
комітету України
ПІЩАНСЬКІЙ О.С.
вул. Митрополита В. Липківського, 45,
м. Київ, 03035

Щодо організації індустріального діалогу
та напрацювання антидемпінгової стратегії

Шановна Ольго Станіславівно!

Асоціація «Телекомунікаційна Палата України» та Інтернет Асоціація України, які  створені для сприяння розвитку в Україні сфери електронних комунікацій, аудіовізуальних послуг, цифрових медіа, Інтернет, а також наші асоціації всіляко підтримують зусилля суб’єктів господарювання, які спрямовані на створення умов для добросовісної конкуренції.
Згідно зі статтею 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності.
Статтею 67 Закону України «Про телекомунікації» встановлено, що тарифне регулювання на ринку телекомунікацій України базується, зокрема, на таких принципах:
– базування розрахунків тарифів на собівартості цих послуг з урахуванням отримання прибутку;
– недопущення встановлення демпінгових або дискримінаційних цін з боку окремих операторів, провайдерів телекомунікацій;
– необхідність уникнення перехресного субсидування одних телекомунікаційних послуг за рахунок інших.
Разом з тим, на ринку надання послуг Інтернет все частіше трапляються випадки, які ми вважаємо недобросовісною конкуренцією, а саме встановлення окремими операторами, провайдерами демпінгових або дискримінаційних цін на вказану послугу. Так, останній приклад – це пропозиція від компанії ПрАТ «Київстар», згідно якої запропоновано послугу по ціні від 10 грн до 25 грн/місяць.
Такі випадки встановлення необгрунтовано низьких тарифів на послугу не сприяють покращенню фінансових показників телекомунікаційного ринку в цілому, а лише призводять до подальшого встановлення ціни на послугу доступу до Інтернет, яка буде нижче рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуги і позитивного рівня прибутку.
Згідно із статтею 3 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики, зокрема, в частині сприяння розвитку добросовісної конкуренції, а статтею 20 вказаного Закону передбачено, що Антимонопольний комітет України та його територіальні відділення взаємодіють, зокрема, з громадськими організаціями у роботі по запобіганню порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.
Враховуючи вказане, Асоціація «Телекомунікаційна палата України» та Інтернет Асоціація України звертаються до Вас, Ольго Станіславівно, з проханням посприяти в організації індустріального діалогу та спільного напрацювання «антидемпінгової стратегії» з метою уникнення в подальшому такого негативного явища, як демпінг на послуги доступу до Інтернет.
Зі свого боку ми запевняємо, що готові брати участь у такому діалозі із залученням компаній-учасників наших асоціацій, та надавати експертну допомогу.
Заздалегідь вдячні Вам за співпрацю та просимо письмово повідомити про розгляд даного листа на поштові адреси: 03067, м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 5г, 1 поверх (Телекомпалата) та вул. Олеся Гончара, буд. 15/3, офіс 22, м. Київ, 04053 (ІнАУ), або на адреси електронної пошти: a.novak.tpu@gmail.com та info@inau.ua.

З повагою

Голова Ради Асоціації
«Телекомунікаційна палата України» Т.Попова

Голова Правління
Інтернет Асоціації України А. Пятніков