Чи існує абсолютно безпечний інтернет? Ні. Убезпечити себе від мережевих загроз можливо лише в один спосіб: не користуватися інтернетом.  Просунуті користувачі розуміють яким чином захистити себе і свої гаджети, а що робити з дітлахами?

Заборонити дитині користуватися мережею – не вихід, адже діти отримують чимало користі від інтернету (навчання, пізнання світу, пошук нових захоплень, неосяжний потік інформації). Щохвилини контролювати дії малечі – теж не вихід: аби «спіймати» вірус, достатньо лише долі секунди та одного кліку. Тоді що робити? Навчити, а головне – на власному прикладі показати як безпечно користуватись Інтернетом. П’ять простих та універсальних порад допоможуть вам та вашим дітям почуватися більш захищеними в мережі:

  1. Максимум технічного захисту:встановіть антивірусні програми, постійно оновлюйте їх; завантажуйте лише необхідні додатки з надійних та перевірених джерел.
  2. Максимум особистого захисту:використовуйте складні та унікальні паролі для входу у соціальні мережі та інші веб-сервіси, регулярно змінюйте їх, після використання чужих пристроїв обов’язково розлогінюйтеся. 
  3. Мінімум персональних даних та публічності:з обережністю публікуйте власні фото у відкритому доступі, не відмічайте на них профілі малечі, не залишайте гео-міток. Також не варто афішувати власний номер телефону та електронну пошту (це дуже приваблює спамерів та шахраїв).
  4. Мінімум наївності та довіри.Якби нам не хотілося вірити у дива, але ми не можемо виграти джек-пот або автомобіль, якщо не брали участі у самій лотереї. І тітка Сара з Лос-Анджелесу  не заповість вам мільйон доларів по е-мейлу, якщо про неї ніхто ніколи не чув і не знав. Таким чином ви можете схопити вірус або «подарувати» злочинцям особисті та банківські дані.
  5. І остання, але найголовніша порада– приділяйте більше уваги віртуальному життю своєї дитини, станьте його надійним другом та найкращим порадником.

Для цих п’яти кроків нам не потрібні кібер-закони, спеціальні постанови уряду, мільярдні інвестиції, тощо.. Просто пам’ятайте та користуйтеся ними, тоді ви зможете уникнути багатьох проблем та вберегти своїх дітей від поганих наслідків.

KPI_TelPU2020#7