Лист ТелПУ від 30.07.2019 № 2371

Голові Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку

Данченку О.І.

Шановний Олександре Івановичу!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує провідних операторів та провайдерів ринку цифрових комунікацій України, висловлює Вам, усьому складу та секретаріату Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку щиру подяку за таку необхідну підтримку та рушійну силу для телекомунікаційної галузі, а також за послідовну та непохитну позицію протягом останніх п’яти років у процесі законотворчої діяльності.

Крім того, в першу чергу завдяки Вам було вперше створено профільний Комітет, який став дієвим майданчиком для обговорення прогресивних ідей для розвитку галузі та інновацій. Ви та Комітет стали активними учасниками галузевих заходів, на яких телекомунікаційний ринок знайшов діалог з державою. Ви неодноразово дослуховувалися, брали до уваги проблемні питання телеком-ринку та в подальшому допомагали їх вирішити.

Так, завдяки спільним зусиллям було прийнято такі важливі для галузі цифрових комунікацій Закони України, як:

  • «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», який створив законодавчі умови для врегулювання відносин між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, власниками інфраструктури об’єкта доступу та замовниками під час здійснення доступу до елементів інфраструктури об’єкта доступу. Це закон, що створив умови для розвитку конкуренції на ринку телекомунікаційних послуг шляхом забезпечення ефективного використання існуючих елементів інфраструктури об’єкта доступу. Крім того, завдяки Вашому та громадському регулярному контролю були прийняті підзаконні нормативно-правові акти (Правила та Методики).

Так, на жаль, Закон досі не працює у повному обсязі, для цього є ряд обставин, що не залежать від Вас. Але, на нашу думку, створення єдиного центрального органу виконавчої влади (який відповідатиме за розвиток ІКТ галузі) допоможе врегулюванню відносин між операторами, провайдерами  телекомунікацій та власниками об’єктів інфраструктури без застосування судової практики.

  • «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», який встановив напрями та принципи державної політики у сфері кібербезпеки, повноваження державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян у цій сфері, основні засади координації їхньої діяльності із забезпечення кібербезпеки.
  • «Про електронні довірчі послуги», завдяки положенням якого вдалося реформувати законодавство у сфері електронного цифрового підпису з урахуванням досвіду Європейського Союзу, розбудовати єдиний простір довіри на основі системи електронних довірчих послуг, визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками електронних довірчих послуг, що забезпечило активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір.

За Вашої підтримки були подані такі важливі для галузі правки до проектів Законів України, як:

Крім того, було проведено за Вашою ініціативою та підтримкою Парламентські слухання на тему:

– «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України» та Схвалено Рекомендації Постановою Верховної Ради України від 31 березня 2016 року № 1073-VIII.

– «День ІТ у Парламенті», який відбувся 20 вересня 2017 року

За підтримки Комітету спільно із Дніпропетровською ОДА, територіальними підрозділами ВОВВ, і представниками галузі ІКТ 16 червня 2017 року було публічно обговорено питання крадіжок та пошкодження телекомунікаційного обладнання, як потенційної загрози для національної безпеки. За результатом зустрічі між Комітетом, Дніпропетровською ОДА, територіальними підрозділами ВОВВ, та представниками галузі ІКТ було підписано Меморандум про взаємодію та співпрацю.

Також, неможливо не згадати про законопроекти, що передбачали позасудове блокування (обмеження) доступу до ресурсів. Завдяки, у тому числі, Вашій чіткій та непохитній позиції усім нам вдалося зберегти баланс між свободою слова в мережі Інтернет та захистом вітчизняного інформаційного простору. Жоден із зареєстрованих у Верховній Раді проектів не був прийнятий.

Ви, як прихильник сучасних цифрових технологій, постійно підтримували процес впровадження 3G-зв’язку в Україні та наголошували на тому, що не варто зупинятися, необхідно «наздоганяти» технологічно розвинуті країни та не чекати десятиліть для впровадження наступного стандарту бездротової високошвидкісної передачі даних LTE (4G). Ви, як Голова Комітету, не лишилися осторонь запуску послуги перенесення абонентських номерів (MNP) та відзначали, що завдяки злагодженій роботі НКРЗІ та УДЦР процес підготовки проходив прозоро, а сама подія стала великим проривом для галузі.

Окремо, хочемо відзначити Вашу активну законодавчу ініціативу, оскільки дійсно за 5 років Вашої діяльності було розроблено та внесено у Верховну Раду України законопроекти, які підтримувалися Асоціацією «Телекомунікаційна Палата України».

Так, у Верховній Раді України зареєстровані прогресивні законопроекти у сфері ІКТ, які стали результатом злагодженої роботи представників телеком-бізнесу та Комітету:

– по-перше, проекти Законів «Про електронній комунікації» та «Про радіочастотний ресурс України». На превеликий жаль, згадані проекти Законів не дійшли до фінальної стадії прийняття. Проте, ми сподіваємося, що спільний неоціненний вклад не буде марним і дані законопроекти будуть прийняті наступним скликанням Верховної Ради України.

– по-друге, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень», який було прийнято в першому читанні, проекти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо операцій з металобрухтом та посилення відповідальності за викрадення телекомунікаційного обладнання», «Про публічні електронні реєстри».

Значну увагу з Вашої сторони було приділено необхідності реформуванню існуючих державних інституцій шляхом створення на їх базі єдиного відомства у сфері ІКТ. Положення щодо його створення були передбачені в Угоді про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України восьмого скликання (пункт 1.6., частини першої, Розділу ІХ), постанові Верховної Ради України від 15 квітня 2016 року № 1073, Рекомендаціях спільних слухань Комітету та Управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України на тему: «Запровадження цифровізації у Верховній Раді України» від 18.04.2018, проекті Постанови про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства з питань інновацій, цифровізації та майбутнього України – центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах розвитку суспільства, інновацій, інформатизації, електронних комунікацій, радіочастотного ресурсу України, поштового зв’язку, інформаційної безпеки та кібербезпеки, єдиного електронного простору (реєстр. № 10297 від 16.05.2019)

Вказані вище законодавчі ініціативи не втрачають актуальності та потребують й подальшої підтримки у Верховній Раді України нового скликання. Ми, як профільна Асоціація, обіцяємо прикласти максимальних зусиль, аби низка підготовлених проектів нормативно-правових актів, необхідних для подальшого розвитку ІКТ, була прийнята новим скликанням Парламенту, а спільні напрацювання стали чудовим продовженням для подальшої розбудови цифрової економіки та суспільства України!

З повагою,

Тетяна Попова, Голова Рада Асоціації