№ 2860 від 21.10.2024 р.

  Міністерство енергетики України
  Міністерство цифрової трансформації України
  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

Щодо необхідності внесення змін

до Постанови Кабінету Міністрів

України № 600 від 24.05.2024 р.

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата Україна», що об’єднує легальних учасників ринку електронних комунікацій, які виступають за створення рівних умов та сприятливого середовища для ведення чесного бізнесу, висловлює свою повагу та звертається з приводу наступного.

У зв’язку з прийняттям Постанови Кабінету Міністрів України від 25 липня 2024 року № 856 «Про внесення змін до Порядку визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності» змінено критерії включення об’єктів до переліку критично важливих та таких, що мають отримувати пріоритетне електропостачання.

Згідно з внесеними змінами передбачається, що до переліку критично важливих об’єктів, яким повинно бути забезпечено пріоритетне електропостачання, відносяться об’єкти критичної інфраструктури, включені до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, з приєднаною потужністю не менше 100 кВт.

Вказані положення наразі унеможливлюють забезпечення пріоритетного живлення об’єктів постачальників електронних комунікаційних послуг, враховуючи, що ідентифікації та категоризації окремих об’єктів критичної інфраструктури в секторі «Цифрові технології», а також їх включення до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури може тривати понад п’ять місяців.

На жаль, за таких умов виникає загроза для забезпечення стабільної роботи електронних комунікаційних мереж та безперервного зв’язку для мільйонів громадян у періоди тривалих відключень електроенергії.

Як наслідок, напередодні тривалих відключень, які прогнозуються в осінньо-зимовий період, ситуація, що склалася, може призвести до того, що мільйони українців матимуть проблеми зі зв’язком в умовах, коли доступ до інформації та екстрених служб є критично важливим для забезпечення безпеки життя та здоров’я громадян.

Враховуючи вищевказане та пп. 1 п. 4 Положення про Міністерство енергетики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2020 р. № 507, просимо ініціювати розробку та внесення змін до Порядку визначення та застосування граничних величин споживання електричної потужності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2024 р. № 600, які забезпечать стабільну роботу електронних комунікаційних мереж під час тривалих відключень електроенергії протягом періоду воєнного стану і шести місяців після його припинення або скасування.

Про результати розгляду листа просимо повідомити Асоціацію у встановлені законодавством терміни.

Зі свого боку готові надати будь яку експертну допомогу у вказаному питанні.

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                   Т. Попова

Додаток 1 - проєкт змін

Додаток 2 - порівняльна таблиця

Додаток 3 - пояснювальна записка

Додаток 4 - довідка