25 травня Телекомпалата України взяла участь в щорічному Форумі інтернет-діячів iForum2017 та в рамках форуму провела інтерактив «Разрушители легенд: украинскому бизнесу быть!», проекспериментувавши з абсолютно новим форматом взаємодії з аудиторією – спростовування стереотипів та шаблонів, що заважають бізнесу рухатися вперед.

Отже перший міф стосувався того, що в Україні все безнадійно, безвіз на старті, час збирати валізи і підкорювати Європу, нас там люблять і чекають! Руйнівником міфу виступив Валерій Пекар (співзасновник громадянської платформи «Нова Країна», президент «Євроіндекс») зі змістовною лекцією про те, куди котиться цей світ і що нам з цим робити. З його слів: «Наближається той час, коли світ розділиться на Ойкумену та Околицю. Ойкумена зазнає неймовірних змін в технологіях, економіці, політиці, способі життя, психології, медицині, філософії тощо. В Околиці нічого принципово не зміниться. Бар’єр між Ойкуменою та Околицею – освіта та інституції. Україні бракує того й іншого, тож начебто шансів нема. Але стрімке проростання нової парадигми мислення, що відбулося за останні роки, дає шанс скористатися моделлю start-up nation, що свого часу вдалося Ізраїлю, який постав перед викликами схожого масштабу».

Руйнівником другого міфу «Індустрія розваг – це кращий ринок для IT-розробок» став Олександр Ольшанський(Голова оргкомітету iForum, Президент «Internet Invest Group»), який розповів про те, що інтеграція IT в усі сфери діяльності людини – неминуча. Він запевнив присутніх, що згодом інформаційні технології будуть використовуватися скрізь, але потенціал розвитку ІТ-продуктів вичерпний. Проте не лише для індустрії розваг, але в медицині, науці та підкорюванні космосу потенціал розвитку – безмежний. Тому Олександр порадив присутнім ІТ-спеціалістам шукати свою нішу саме в цих напрямках.

Третій міф «Не підмажеш – не поїдеш. Без грошей влада не допомагатиме бізнесу» взялася спростовувати Тетяна Попова, Голова Ради Телекомпалати України. Вона доводила присутнім, що лобіювання інтересів бізнесу може проходити в цивілізований спосіб – без хабарів в кабінеті чиновника. За її словами, коли у конкурентів з’являється спільний ворог, то є сенс забути про особисті амбіції та об’єднатися у боротьбі проти нього. А робота над спільними проектами позитивно впливає на загальний розвиток галузі. Тетяна назвала декілька причин, чому компаніям потрібно створювати/приєднуватися до профільних бізнес-асоціацій та бути ініціаторами процесів, що стануть в нагоді при вирішенні тих чи інших проблем. Тетяну Попову доповнив Олександр Ольшанський: «В Україні існує два механізми відстоювання бізнес-позиції: створення політичної партії (не в наших реаліях) і створення живої та активної бізнес-асоціації, до інших альтернатив наша країна поки що не готова».

Валерія Дяченко та Нестор Дубневич (Juscutum) розвінчували міф про те, що юриспруденція та технології знаходяться на різних полюсах і ніколи не перетинаються. Валерія розповіла, як ризиковано нехтувати юридичною експертизою. Як неприпустимі правові помилки Blizzard та хитрість Valve дозволили останній без бою забрати успішну гру Dota2, про бійки за логотипи, фруктову монополію Apple та його головну інновацію, якою став зовсім не iPhone, а податкова оптимізація. Нестор розповів про синергію права й технологій в ботах-юристах, покликаних збільшити динаміку і ефективність ведення бізнесу.

Цікаві факти про iForum2017. Всі погодяться з тим, що цього року масштаби конференції були вражаючі, про що свідчить кількість відвідувачів – 9136 учасників. За даними Національного реєстру рекордів, iForum2017 отримав звання найбільшої офлайн конференції України. Це й не дивно, адже перед аудиторією виступили більше сотні спікерів, а на виставковій зоні форуму були представлені понад 70 стендів, кожен з яких вирізнявся своєю прогресивною та новаторською ідеєю: роботи, дрони, пристрої віртуальної реальності, проекти «smart city» та безліч інших цікавих новинок ІТ-індустрії.

Телекомпалата України щиро вдячна усім, хто брав участь у підготовці та проведенні інтерактиву: професійним руйнівникам, їх слухачам та команді iForum2017!

Фотозвіт

Презентація Т.Попової

Презентація Юскутум