Шановні народні депутати!

Асоціація Телекомунікаційна палата України, яка об’єднує провідні підприємства кабельного телебачення України, звертається до Вас з проханням не підтримувати Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги) (реєстр. № 3504 від 23.11.2015).

Відповідно до норм чинного законодавства, доступ до програм, що розповсюджуються ефірним способом гарантований державою для всіх абонентів.

Натомість, авторами проекту пропонується змінити існуючий порядок та перевести відносини між провайдерами/операторами та вітчизняними телекомпаніями на комерційну основу, при цьому, основним мотивом є необхідність  збільшення доходів власників медіагруп за рахунок стягнення плати з провайдерів та абонентів.

На наше переконання, прийняття такого законопроекту призведе до того, що абоненти змушені будуть сплачувати більше коштів за доступ до інформації, яка зараз гарантована державою, а власники українських медіахолднігів продовжуватимуть збільшувати свої прибутки.

Також, українське телебачення стане недоступним для громадян України, оскільки оператори кабельного телебачення змушені будуть підняти вартість пакетів програм, компенсуючи оплату на користь українських телекомпаній.

Більше того, прийняття проекту призведе до перетоку абонентів до неконтрольованих державою платформ розповсюдження телевізійної інформації (наприклад, супутникове телебачення, яке широко представлено території України платформами «НТВ+» та «Триколором»), що є неприпустимим з огляду на очевидну інформаційну агресію з боку Російської федерації.

Отже, законопроект № 3504 є таким що створює загрозу інформаційні безпеці держави, не враховує інтересів громадян України та націлений виключно на збагачення олігархів – власників українських медіа.

В зв’язку з цим, просимо не підтримувати Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги).

 

З повагою

Директор К. Гріцак