20 липня 2016 р. відбулася прес-конференція Асоціації «Телекомпалата України», присвячена обговоренню ризиків та прихованих загроз, які несе в собі проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (реєстр. № 3504 від 23.11.2015), що 12 липня був проголосований у першому читанні депутатами Верховної Ради України. Учасниками прес-конференції висловлено цілу низку зауважень до вказаного законопроекту, а саме:

В умовах ведення гібридної війни цей законопроект може завдати шкоду інформаційній безпеці держави, оскільки абоненти кабельних операторів у зв’язку з підняттям цін, що спричинено необхідністю сплачувати суттєві кошти каналам українських медіагруп, перейдуть до інших систем отримання телевізійної інформації, перш за все до російських супутникових платформ.

«Абоненти кабельних операторів, яких налічується понад 30%, опиняться в нерівних умовах перед абонентами, що безкоштовно отримують доступ до телеканалів через аналог, супутник або Інтернет, більшість з них буде вимушена також перейти до неконтрольованих державою платформ розповсюдження телевізійної інформації. Та ще більший відток абонентів відбудеться, якщо українські канали взагалі зникнуть з кабельних мереж в результаті того, що медіагрупи та оператори не досягнуть згоди щодо комерційних умов співпраці» – висловила занепокоєння ситуацією Тетяна ПОПОВА, Голова Ради Телекомпалати України.

Прийняття проекту змін до закону нанесе удар по хиткій системі плюралізму думок, яка зараз існує в Україні. На сьогодні українські глядачі у кабельних мережах мають гарантований доступ як до державних, так і до всіх комерційних програм, що розповсюджуються в ефірі та належать різним власникам.

«Насправді, універсальна програмна послуга не є механізмом забезпечення комерційних інтересів тих чи інших груп. Це, в першу чергу, гарантія того, що абоненти матимуть доступ до різноманітних джерел інформації та свідомо формуватимуть свої погляди на всі аспекти суспільного та політичного життя. А запропоновані зміни до УПП ставлять під загрозу право вибору для глядачів» – пояснив Костянтин ГРІЦАК, Директор Телекомпалати України.

Змінами, що намагаються запровадити, порушуєтеся європейський принцип технологічної нейтральності.

«Законопроект 3504 несе в собі дискримінаційний характер по відношенню до кабельних операторів. Адже на сьогодні сигнал українських телекомпаній є відкритим як на супутнику, так і в ефірі, однак законопроектом передбачається, що роялті буде стягуватись лише з кабельних операторів, на відміну, наприклад, від провайдера цифрового ефірного телебачення, якому зараз українські телеканали самі сплачують значні кошти за послуги з ретрансляції їх сигналу, що так і не змінюється запропонованим законопроектом. Необхідно забезпечити рівні умови шляхом прийняття комплексного закону про надання аудіовізуальніх послуг, який буде поширюватися на усіх, без винятку, ретрансляторів» – зауважив Сергій БОЙКО, Голова Дисциплінарного комітету Телекомпалати України.

Отже, на думку експертів, спірний законопроект не повинен бути прийнятим в запропонованій редакції, оскільки він не відповідає інтересам інформаційної безпеки держави, не враховує інтереси абонентів-громадян України на гарантований Конституцією доступ до інформації та приймається виключно в інтересах індустрії медіа, ігноруючи принципи чесної конкуренції та рівних умов ведення бізнесу.

Натомість, як вихід з існуючої ситуації, експерти запропонували альтернативний спосіб забезпечення розвитку медіа-індустрії: прийняття Верховною Радою України законопроекту «Про аудіовізуальні послуги» та встановлення законодавчої заборони на стягнення плати за ретрансляцію програм як телекомпаніями, так провайдерами програмної послуги. Також всі учасники висловили сподівання, що найближчим часом вдасться досягнути консенсусу між медіагрупами і кабельними провайдерами та відновити баланс інтересів.